Pionier van natuurlijke cosmetica werd 79

Yves Rocher overleden

© © ISOPIX

Frankrijk rouwt om Yves Rocher. De stichter van het gelijknamige cosmeticaconcern overleed op 79-jarige leeftijd in een Parijs ziekenhuis. Elke Mussche

Elke Mussche

'Een man die in dienst stond van de schoonheid van de vrouw', zo roemde de Franse president Nicolas Sarkozy Yves Rocher gisteren. De 79-jarige industrieel laat een indrukwekkende multinational achter met meer dan 15.500 personeelsleden. Zijn bedrijf heeft een jaarlijkse omzet van twee miljard dollar en is daarmee nog altijd drie keer groter dan The Body Shop. Yves Rocher heeft vestigingen in 88 landen.

Yves Rocher is de pionier van de natuurlijke cosmetica. Al op zijn veertiende brengt Rocher al zijn vrije tijd door met lezen over de natuur. Hij bijt zich vast in de eeuwenoude kennis van de mensen uit zijn Bretoense geboortedorp, La Gacilly, en ontdekt de kracht van planten. In 1956 stelt hij zijn eerste zalf samen op basis van speenkruid. Die begint hij per post te verkopen.

Postorderverkoop

De natuurlijke grondstoffen en de postorderverkoop zullen de pijlers vormen van het bedrijf dat hij sticht in 1958. De twee elementen zullen ook altijd met Yves Rocher geassocieerd blijven. Pas in 1970 opent het bedrijf een eerste winkel, in Parijs. Naast de eigen merknaam heeft het bedrijf ook de merken Daniel Jouvance, Dr Pierre Ricaud, Isabel Derroisné, Kiotis, Petit Bateau en Galérie Noémi in huis.

Lang voor de ecologische trend bekommert Yves Rocher zich om het milieu. Hij is in 1989 de eerste cosmeticafabrikant die geen gebruik meer maakt van dierproeven. Hij vervangt ze door even betrouwbare tests op plantaardige proteïnen.

Volgens Nicolas Sarkozy was Yves Rocher niet alleen een geslaagd zakenman die de kunst verstond om stap voor stap een wereldwijde onderneming op te bouwen, maar was de man ook een verdienstelijk politicus. Rocher bleef tot op hoge leeftijd actief in de lokale politiek in zijn geboortedorp. Van 1962 tot 2008 was hij er burgemeester.

Rocher heeft altijd geprobeerd om La Gacilly te redden van de ontvolking. En dat is gelukt. Het aantal inwoners steeg van 1.100 in 1954 tot 2.400 in 1996. Een groot deel van de werkgelegenheid in en om zijn geboortedorp heeft nog altijd met cosmetica te maken. Zo kweekt Yves Rocher veel eigen planten in de buurt, zoals kamille en zwarte iris.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie