Electrabel wil historische drieschaar toch niet uit handen geven

,,Na een visiewijziging uit de verkoop gehaald"

MECHELEN - De 400 jaar oude gebouwen Sint-Jozef, De Duiveltjes en Het Paradijs, gelegen aan de Dijle, zijn uit de verkoop gehaald. Nadat de historische drieschaar meer dan een jaar te koop stond, besloot Electrabel ze toch in eigen beheer te houden. ,,Na een visiewijziging besloot de directie de gebouwen weer te benutten voor vergaderingen en seminaries", zegt Karel Rottiers, verantwoordelijke voor het patrimonium.

Na de vrijmaking van de energiemarkt onderhield Electrabel geen directe relaties met klanten meer. Heel wat patrimonium werd overbodig en Electrabel besloot onder meer de historische drieschaar aan de Dijle te verkopen. De stad kreeg als eerste een koopoptie, maar de vraagprijs van 1.280.000 euro bleek niet haalbaar. ,,De huisjes waren nochtans niet onverkoopbaar", zegt Karel Rottiers. ,,We waren aan het onderhandelen met een ernstige kandidaat en de verkoop was bijna rond."

Toen besloot de directie de historisch panden toch in eigen beheer te houden en werden de onderhandelingen opgeschort. ,,We gaan niet bekend maken wie de kandidaat koper was", zegt Rottiers. ,,Als er ooit weer een koerswijziging komt, willen we de onderhandelingen immers opnieuw kunnen opstarten."

Intern gebruik

Waar de panden aan de Dijle vroeger gebruikt werden voor het aanhalen van de externe relaties van Electrabel, zullen ze nu vooral voor intern gebruik van dienst zijn. Karel Rottiers: ,,De panden hebben een schitterende locatie en zorgen voor de nodige rust en afzondering. Electrabel zal ze dan ook benutten voor interne vergaderingen en seminaries. Ook vergaderingen met de beheerders van het distributienet zullen er vanaf heden plaatsvinden."

Sint-Jozef, De Duiveltjes en Het Paradijs zijn drie beschermde monumenten. Met behulp van overheidssubsidies besteedde Electrabel in het verleden zo'n 1 miljoen euro aan de renovatie van de 400 jaar oude panden. ,,Na de visiewijziging zullen de panden weer een beetje het uithangbord van Electrabel worden."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio