Ontdekking Leuvense prof maakt kans op leven in heelal iets groter

Ontdekking Leuvense prof maakt kans op leven in heelal iets groter

Leen Decin. jvc

Professor Leen Decin van de KU Leuven heeft voor het eerst de combinatie van water en koolstof ontdekt in de dampkring van een oude ster. Een absolute voorwaarde voor het ontstaan van leven. De kans dat er elders in het heelal effectief leven bestaat, wordt door haar vondst 'iets groter', zegt Decin.

Professor Decin publiceerde gisteren in het vakblad Nature haar opmerkelijke bevindingen over de dampkring van de 'rode reus' CW Leonis, een oude, stervende ster in het sterrenbeeld Leeuw op zo'n 500 lichtjaren afstand.

Eerder, in 2001 had de Nasa al ontdekt dat er in de buurt van CW Leonis opmerkelijk veel waterdamp hangt. Die is afkomstig van ijskometen die rond de stervende ster cirkelden, dachten de Amerikanen. Maar dankzij nauwkeurige metingen zag Decin dat er ook stoomdamp van 800 graden in de atmosfeer van CW Leonis zit. Die hete stoom, dicht bij de ster, sluit volgens haar de Amerikaanse hypothese van ijskometen uit. 'Het water is gevormd door de ster zelf', besluit Decin. Ongeveer hetzelfde gebeurde op de jonge aarde, waarna, in combinatie met koolstof, leven ontstond.

Maar dat betekent absoluut niet dat er ook leven is op CW Leonis. 'Een ster is geen vast lichaam maar een bol gas. De enorme druk en de zwaartekracht zijn er verpletterend. Leven zoals wij het op aarde kennen, is er ondenkbaar', zegt Leonis. 'Maar onze vondst toont wel aan dat er meer processen in het heelal aan het werk zijn die de voor leven onmisbare combinatie van water en koolstof bewerkstelligen. Dat maakt de kans op leven iets groter. Nog altijd klein maar iets groter.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees