Fit & Gezond

Wat is HLH?

HLH, of hemofagocytaire lymfohistiocytose, is een zeer zeldzame immuunziekte, die slechts bij 1 op de 1,2 miljoen kinderen voorkomt. De ziekte bestaat in twee varianten: de primaire (of genetische) variant en de secundaire variant.

Miabelle lijdt aan de genetische variant van HLH, die ook de meest agressieve is. 'De secundaire vorm van HLH kan worden behandeld met chemotherapie, maar voor de genetische variant van HLH is een stamceltransplantatie de enige mogelijke redding', zegt Isabelle Meyts, specialist in immuunziekten en kinderarts in het UZ Leuven.

'De ziekte zorgt ervoor dat het immuunsysteem te hard gaat werken en het eigen lichaam aanvalt', zegt Meyts. 'De genetische variant manifesteert zich meestal bij heel jonge kinderen, bijvoorbeeld na een infectie. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, een vergrote milt, bloedstollingsproblemen en orgaanproblemen in het algemeen.'

Chemokuren kunnen de genetische variant van de immuunziekte voorlopig onderdrukken, maar het is van cruciaal belang dat voor Miabelle snel een stamceldonor wordt gevonden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees