Wereldkampioen Sebastian Vettel vertrekt pas als elfde

 Wereldkampioen Sebastian Vettel vertrekt pas als elfde

Foto: EPA

Nico Rosberg mag vandaag in China voor het eerst in zijn carrière van op de pole position aan een Grand Prix beginnen. Door een eerder opgelopen straf voor Lewis Hamilton krijgt Rosberg Mercedes-teammaat Michael Schumacher naast zich. Wereldkampioen Sebastian Vettel vertrekt pas als elfde.

Hij stond er een beetje onwennig bij, Nico Rosberg. Je zou voor minder. Als je pas bij je 111de raceweekend in de Formule 1 je eerste pole scoort, zou je bijna vergeten hoe je zo een sterke kwalificatie hoort te vieren.

Toch kan Rosbergs eerste pole - precies dertig jaar na de eerste pole van vader en ex-wereldkampioen Keke - niet echt een verrassing worden genoemd. Zijn Mercedes-bolide is al het hele seizoen snel, mede door hun unieke kijk op het DRS-systeem. Door kleine foutjes bleef een goede startpositie voor de 26-jarige Duitser echter uit. Tot nu dus.

Fangio en Moss

'Dit is fantastisch', stelde Rosberg met een brede glimlach. 'Ik had op voorhand besloten om maar één poging te wagen. Toch was de verleiding groot om ook een tweede snelle ronde te proberen. Maar dat betekent een extra setje banden aanspreken en dat had onze racekansen serieus bedreigd. Dus terwijl mijn collega's hun laatste snelle ronden afwerkten stond ik te voet in de pitlane. Het is een vreemd gevoel hoor, als je merkt dat niemand je tijd kan verbeteren.'

Lewis Hamilton zette de tweede tijd neer, maar omdat de versnellingsbak op zijn McLaren voortijdig moest worden vervangen vliegt hij vijf startplaatsen achteruit. Zo schuift Michael Schumacher naar plaats twee op de grid.

'Dit moet de eerste volledige Zilverpijl-eerste rij zijn sinds ik weet niet wanneer', probeerde de zevenvoudige wereldkampioen zich de Mercedes-geschiedenis voor de geest te halen. Dat hij het zich niet herinnerde, is begrijpelijk: het is al van de Italiaanse Grand Prix van 1955 geleden. Toen vormden Juan-Manuel Fangio, Stirling Moss en Karl Kling de eerste startrij.

'Dit is een beloning voor het hele team, en voor onze baas Norbert Haug in het bijzonder. Dit team is zijn kindje. Hij heeft de afgelopen tweeëneenhalf jaar zwaar afgezien, maar dit is een eerste beloning voor zijn inzet en vertrouwen. En ook niet onbelangrijk: China is een belangrijke markt voor Mercedes. Dan is dit resultaat mooi meegenomen.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.