Zeppelin vliegt voor het eerst weer boven België

Zeppelin vliegt voor het eerst weer boven België
Voor het eerst in zeventig jaar vliegt vandaag weer een échte zeppelin boven België. Aan boord zit onder meer een erfgenaam van graaf von Zeppelin, de uitvinder van de bestuurbare luchtballon in sigaarvorm.

Het is van 1938 geleden dat er nog eens een echte zeppelin over België vloog. Het gaat om een vierdaagse reis, met vertrek in Engeland en aankomst in het Nederlandse Valkenburg. De luchtreus zal de grens oversteken in de buurt van Kortrijk, en zet dan via Gent koers naar Brussel. De tussenlanding is gepland in Grimbergen.

Normaal gezien was de grote gebeurtenis voor gisteren gepland, maar door het slechte weer werd het vertrek een dag uitgesteld. Als alles meevalt, landt de mastodont deze middag om 13 uur op het vliegveld van Grimbergen. Aan boord zit een internationaal publiek, in het gezelschap van een erfgenaam van graaf von Zeppelin, dat in totaal meer dan zesduizend euro neertelde om de cruise mee te maken.

De zeppelin werd frequent gebruikt in de Eerste Wereldoorlog, maar stierf een stille dood na de ramp met de Hindenburg in 1937. Sinds 1998 worden opnieuw zeppelins gemaakt. Intussen zijn er al vier gebouwd, die gebruikt worden voor promotours of langdurige observatie.

Wie de zeppelin wil zien, trekt best vandaag om 13 uur naar het vliegveld in Grimbergen. (dhh)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees