Turtelboom krijgt steun van socialisten, maar niet van Van Quickenborne

Open VLD-ministers in de clinch om cipiers

De regering probeert vandaag een nationale staking in de gevangenissen te vermijden. Cruciaal daarbij is de vraag of en hoeveel cipiers er dit jaar moeten verdwijnen. Opvallend: de Open VLD-ministers Annemie Turtelboom (Justitie) en Vincent Van Quickenborne (vicepremier) trokken gisteren op het kernkabinet niet aan hetzelfde zeel.

De cipiersvakbonden dienden vorige week een nationale stakingsaanzegging in omdat ze de toestand in de gevangenissen beu zijn. Ze hekelen niet alleen de overbevolking en de belabberde infrastructuur. De cipiers waren de voorbije weken ook verschillende keren het slachtoffer van een gijzeling door gedetineerden en eisen meer veiligheidsmaatregelen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom legde dinsdag tijdens het overleg met de bonden een rist nieuwe maatregelen om de veiligheid te verbeteren op tafel en oogstte daarmee tamelijk veel lof.

393 cipiers minder?

Daartegenover staat het plan van de regering om ook voor de gevangenissen lineaire besparingen door te voeren. Dat zou betekenen dat er nog dit jaar 393 cipiers moeten verdwijnen. Het gaat om mensen die op pensioen gaan en niet zouden worden vervangen of cipiers wiens contract niet meer wordt verlengd. Dat is voor de vakbonden sowieso onaanvaardbaar, zegt Luc Neirynck van het ACV. Wanneer de nood het hoogst is nog minder personeel inschakelen, is gewoon niet uit te leggen, meent hij. Indien de regering niet inbindt, gaan de gevangenissen volgende week plat.

Het kernkabinet boog zich gisteren al over het dossier, maar hakte nog geen knopen door. Op zijn minst merkwaardig te noemen waren de verklaringen die Turtelboom en haar partijgenoot Van Quickenborne aan de deur aflegden. Met een paar minuten verschil verdedigden ze elk een standpunt dat op zijn zachtst gezegd anders klonk. Van Quickenborne is wel bereid naar een oplossing te zoeken, maar benadrukte dat iedereen in de huidige budgettaire context inspanningen moet leveren. Ook de cipiers dus. 'Zomaar zeggen dat besparingen niet mogelijk zijn, kan niet', verklaarde hij.

Bij Turtelboom valt dan weer te horen dat 'snijden in het personeel op dit moment gewoon absurd is. De gevangenissen zitten niet alleen overvol, door de extra cellen die er de komende jaren bijkomen, moet vanaf volgend jaar nieuw personeel worden aangetrokken.' In dat verband is het opvallend dat Selor, het recruteringsorgaan van de overheid, nu al een vacature heeft openstaan voor 250 nieuwe cipiers.

De 393 plaatsen toch behouden, kost 14 miljoen euro. Of dat kan en waar het geld daarvoor moet worden gevonden, moest een werkgroep tegen vandaag uitzoeken. Het kernkabinet komt in de vooravond dan weer samen. Volgens insiders zal aan de vraag van de cipiers in elk geval voor een stuk tegemoet worden komen. SP.A, PS en CDH staan in elk geval wél aan de kant van Turtelboom.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees