Godefroid (7e) evenaart prestatie Sydney

Godefroid (7e) evenaart prestatie Sydney
ATHENE - Sebastien Godefroid beëindigde uiteindelijk zijn derde olympiade op de zevende plaats in de Finn-klasse. In de haven van Agios Kosmas finishte de skipper uit Bredene vijftiende in de elfde en laatste regatta van het olympisch toernooi, tevens de laatste race uit zijn carrière in de Finn. De Belg profiteerde van de negentiende plaats van de Fransman Guillaume Florent in de daguitslag om hem in de algemene klassering nog voorbij te steken.

Godefroid, vice-kampioen in Atlanta '96, herhaalt dus zijn resultaat van Sydney (2000), waar hij eveneens uitkwam op de zevende plaats.

Godefroid, de voormalige nummer één in zijn categorie, startte achteraan het peloton, maar won geleidelijk aan enkele plaatsen. Bij de voorlaatste boei draaide hij als veertiende, na onder meer zijn Franse concurrent te zijn gepasseerd. Op het einde van de race liet onze landgenoot zich nog inhalen door de Spanjaard Rafael Trujillo, die zijn tweede plaats in de eindstand moest verdedigen tegenover de Pool Mateusz Kuznierewicz.

De Pool won de slotregatta en eindigde derde op twee punten van de Spanjaard en op vijftien van de Brit Ben Ainslie, de regerende wereldkampioen, die zo zijn eerste olympische titel pakte. Met 96 punten eindigde Godefroid op 58 punten van Ainslie.

Godefroid werd Europees kampioen bij de junioren in 1991 en 1992, en bij de senioren in 1998, twee jaar na zijn tweede plaats in Atlanta. Op het einde van '98 werd hij ook nummer één van de wereld. Als vice-wereldkampioen in 2000 finishte hij zevende op de Spelen van Sydney. Het jaar daarop kon hij wel de wereldtitel binnenrijven, en in 2003 stond hij nog op het derde trapje van het Europese podium.

Godefroid verlaat de Finn met een zevende plaats en richt zich nu op andere horizonten. Twee pistes lijken zich daarbij af te tekenen: zeilen op volle zee en/of een gemengde tandem vormen in de Tornado, een andere olympische klasse, met zijn Nederlandse vriendin Carolijn Brouwer met de Spelen in Peking als doel. In dat laatste geval moet een van de twee de andere nationaliteit verwerven via het huwelijk. .

OS 2004 - Reacties van de BelgenATHENE (Griekenland) 21/08 (BELGA) =

- Sebastien Godefroid (zeilen, 7e in het eindklassement van de Finn-klasse): "Tijdens deze regatta heb ik nooit echt een goed gevoel gehad. De wind blies op zo'n onregelmatige manier en was soms erg zwak, ze hebben me rondes gekost. Ik ben slecht begonnen, en heb daarna voortdurend moeten achtervolgen"

- Wouter Van Der Fraenen (roeien, 3e in de C-finale en 15e in het eindklassement van de lichte dubbeltwee): "We hadden op het eind van de competitie een veel beter gevoel dan in het begin. Wat ook onze betere resultaten verklaart. Een tijd geleden waren we twee individuen in eenzelfde boot, maar nu vormen we een goede eenheid. Het is moeilijk uit te leggen, maar het is zo". .

OS 2004 - Zeilen - Bergmans eindigt 18e in Laser-klasseATHENE 22/08 (BELGA) = Zeiler Philippe Bergmans is zaterdag in Athene op de 18e plaats geëindigd in het eindklassement van de Laser-klasse. De Belg verloor - door slechts als 31e te finishen in de 11e manche - op de laatste dag nog vier plaatsen.

Voor Bergmans zit zijn loopbaan in het kleine bootje er definitief op. "Op een zeker moment in je carrière krijg je de indruk dat je alles gedaan hebt en niet meer kan verbeteren", aldus de inwoner van Zwijnaarde.

Met dit resultaat doet de Belg even goed als acht jaar geleden in Atlanta en iets slechter dan in Sydney, toen hij 16e werd. De Europese kampioen was nochtans goed begonnen deze week, met een derde plaats na de eerste dag en een tweede stek een dag later. Maar daarna verzwakte Bergmans en verloor hij alle kansen op olympisch eremetaal. .

OS - Zeilen: Min Dezilie (Europe) eindigt 15eATHENE 22/08 (BELGA) = Zeilster Min Dezillie is in Athene 15e geëindigd (133 punten) in het eindklassement van de Europe-klasse, op ruime afstand van de Noorse winnares Siren Sundby (47 punten). Zondag kwam de 29-jarige in de 11e en laatste manche als 16e over de finish.

Het nummer 6 van Sydney begon in het begin van de week nochtans sterk aan de competitie maar na een diskwalificatie op de derde dag verloor ze alle hoop op een goed eindklassement. .

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.