Anderlecht beboet Pool zwaar maar kan hem nog zeker twee weken opstellen

Scheidsrechter floot maar 'zag elleboogstoot Wasyl niet'

Scheidsrechter floot maar 'zag elleboogstoot Wasyl niet'

Foto: *

Vandaag over twee weken komt Marcin Wasilewski in principe voor het Sportcomité naar aanleiding van de elleboogstoot aan Peter Delorge van STVV. Hoewel er twijfels zijn of scheidsrechter Sam Loeman de fase niet had beoordeeld, wordt hij op basis van het scheidsrechtersrapport zeker vervolgd én zwaar gestraft. Anderlecht legde de Pool alvast een boete op, iets wat bij Sint-Truiden 'een gemiste kans' wordt genoemd.

Scheidsrechter Sam Loeman zag de elleboogstoot naar eigen zeggen niet. Alleen zo kan de Poolse verdediger gestraft worden op basis van televisiebeelden: als de ref het niet heeft opgemerkt. Maar is dat zo? Zondag beweerde Loeman nog dat hij had gefloten voor een schermutseling aan de tweede paal. Een etmaal later is die versie enigszins gewijzigd maar op de beelden is er nergens een fout te bespeuren. Het lijkt zelfs dat de scheidsrechter fluit wanneer hij Delorge op de grond ziet gaan.

'Ik heb Delorge zien vliegen maar dat was niet de fase die ik beoordeelde', herhaalde Loeman. 'Ik zag iets aan de eerste paal, met Mbokani en ik dacht Euvrard. Daarvoor heb ik gefloten.'

Nochtans raakt Mbokani niemand aan. Kan het dat Loeman wel reageerde op de val van Delorge maar de voorafgaande elleboogzwaai niet zag? En omdat hij achteraf besefte wat er aan de hand was, zich wou indekken én zorgen dat Wasyl toch wordt geschorst? Loeman houdt voet bij stuk. 'Nogmaals, ik zag een licht contact van Mbokani en dat zal ook in mijn rapport staan.'

'Waarom vraagt niemand zich af waarom Wasilewski zoiets doet? Het lijkt wel typisch Belgisch dat het dan weer over de scheidsrechter gaat die het al dan niet zag. Wel, ik kan u verzekeren dat het als scheidsrechter niet leuk is om zoiets niet te zien. Dit wordt mij aangerekend, hé. Ik floot een goede wedstrijd maar die fase is een smet op mijn prestatie. Terwijl ik uiteraard een goed gemiddelde wil behalen als ref.'

Wasyl nog drie weken inzetbaar

Het bondsparket stelde uiteraard een onderzoek in. 'Voor ons telt alleen wat de scheidsrechter in zijn rapport zet', zegt bondsprocureur Marc Rubens. 'Wat er gebeurde is ontoelaatbaar. Als blijkt dat de ref het niet zag, dan zullen wij streng bestraffen.' Omdat schorsingen op basis van tv-beelden niet onder de versnelde procedure vallen maar wel de normale 'oude' gang van zaken volgt, kan Wasyl morgen nog spelen tegen Zulte Waregem én is hij zelfs bij de start van Play-off 1 inzetbaar.

De oproep van Wasyl kan pas volgende week in Sportleven verschijnen, wat inhoudt dat hij ten vroegste over twee weken voor het Sportcomité verschijnt. Vervolgens zal hij tot zes dagen erna in beroep kunnen gaan en dus zelfs de tweede wedstrijd van Play-off 1 afwerken.

Er is nochtans een uitzonderingsregel, die in het verleden ook werd gebruikt om Sergio Conceição meteen te straffen toen hij zijn truitje in het gezicht van scheidsrechter Vervecken duwde. Het bondsparket kan het initiatief nemen om de voorzitter van het Sportcomité aan te manen al een schorsing op te leggen, in afwachting van de definitieve uitspraak. Dat kan als de strafmaat minstens zes speeldagen zal bedragen, maar de bondsprocureur leek gisteren (nog) niet geneigd dat te doen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.