commentaar

Het hoofd buigen en schorsing aanvaarden

Het hoofd buigen en schorsing aanvaarden

Foto: BELGA

Lang zullen ze er op Anderlecht niet mee geworsteld hebben. De schreeuw om Marcin Wasilewski van de club uit enkele wedstrijden te schorsen legde de club naast zich neer en het bedacht de recidive Pool met een financiële sanctie. Volgens het clubreglement kan dat oplopen tot 20 procent van zijn maandloon, een bedrag dat dan geschat kan worden op 5.000 tot 8.000 euro. Dat de club uit eigen beweging zijn speler enkele weken aan de kant zou laten, was een fors signaal geweest dat een veel grotere impact op Marcin Wasilewski zou hebben gehad.

Anderlecht, intussen in de rangschikking steeds meer op de hielen gezeten door Club Brugge, wilde zichzelf niet in de voet schieten door de Pool vrijwillig in de tribune te zetten. De zeden in het voetbal zijn intussen zo verwilderd dat de paars-witten zouden worden uitgelachen, mochten ze een eigen speler schorsen. Zeker omdat er hem mogelijk nog een sanctie wacht van de voetbalbond. Indien aan de Houba de Strooperlaan de versie van scheidsrechter Sam Loeman wordt gevolgd tenminste.

Er worden behoorlijk wat vraagtekens gezet achter de versie van de ref die gisteren beweerde dat hij niet voor de criminele fout van Wasilewski floot maar voor een vermeende overtreding van Mbokani op Euvrard aan de eerste paal. Door dat verhaal op te hangen, kan Wasilewski nog een sanctie via tv-beelden oplopen. De versie die Loeman gisterochtend plots opdiepte, klinkt evenwel weinig geloofwaardig nadat hij het zondagmiddag nog over 'trekken en duwen aan de tweede paal' had. Bovendien zagen we op de degoutante actie van Wasilewski na dit seizoen in de Jupiler Pro League weinig meer sportieve hoekschoppen dan die van zondagnamiddag op Stayen. Kortom: iet of wat advocaat maakt brandhout van de versie van Loeman.

Het wordt interessant om volgen hoe Anderlecht binnen dit en twee weken - waarom moet dit weer zo lang duren? - zijn speler voor het Sportcomité zal verdedigen. Als paars-wit zich echt schaamt voor de houding van Wasilewski zal het de sanctie van de bondsrechter met gebogen hoofd aanvaarden en niet de dubieuze versie van Loeman aanvallen of beroep aantekenen.

Het zou voor Wasilewski een evenwaardige maar veel juistere mentale tik zijn dan de klap hij met zijn elleboog aan de onfortuinlijke Delorge uitdeelde.

Corrigeer