Hoeve al 170 jaar eigendom van familie Van Cutsem

Feest voor 300 jaar Baljuwhoeve

Feest voor 300 jaar Baljuwhoeve

Jos Van Cutsem, Francine De Haeseleer en nichtje Margot voor de driehonderd jaar oude Baljuwhoeve. Foto: © YVAN DE SAEDELEER

VLEZENBEEK - De Baljuwhoeve in Vlezenbeek is driehonderd jaar oud. De huidige bewoners, Jos Van Cutsem en zijn echtgenote Francine De Haeseleer, vieren dat met een groot feest op 7 en 8 augustus.

Van Cutsem is erg gehecht aan de hoeve, waar hij al zijn hele leven woont. Je hebt altijd op de Baljuwhoeve gewoond. Is het een familieeigendom?Jos Van Cutsem: ,,De hoeve is al 170 jaar eigendom van de familie Van Cutsem. Voordien woonde de laatste baljuw van het Nieuwe land van Gaasbeek hier. Dat was een Lindemans. Zijn broer Frans Lindemans is de stamvader van de brouwerij Lindemans. Een dochter van die Frans trouwde in 1831 met Joos Martin Van Cutsem. Omdat de baljuw geen kinderen had, kwam de hoeve zo in het bezit van de familie Van Cutsem.

De vrouw van die eerste Van Cutsem stierf al vlug, maar hij hertrouwde met Marie Anne De Haeseleer, een rechtstreekse verwant van mijn vrouw! Ze was 30 en hij was al 69, maar er kwamen toch vier kinderen uit het huwelijk. Sindsdien wonen er dus Van Cutsems op de Baljuwhoeve''.

Miskast

Een driehonderd jaar oud gebouw moet wel enkele interessante plekjes hebben?

,,In één van de plaatsen is er nog een ,miskast'. Die dateert van de tijd van de Franse Revolutie.

De kerken werden toen geplunderd en de mensen mochten geen misviering meer houden. Dus gebeurde dat in het geheim, ergens anders dan in een kerk. In de miskast stond alles wat nodig was om eucharistie te vieren: een schaal voor de hostie, kandelaars, een kruisbeeld. De mis werd dan in de hoeve opgedragen. Ze is in ieder geval verschillende keren verbouwd, dat zie je aan de verschillende stukken in de gevel''.Is dit nog altijd een werkende boerderij? En valt dat mee in een oude hoeve?

,,Jazeker, ik bewerk 40 hectare grond en heb 150 dieren. In die oude gebouwen valt dat niet altijd mee. Die gebouwen zijn niet aangepast aan de moderne machines. In de schuur staan bij voorbeeld palen die het dak ondersteunen. Vroeger met paard en kar was dat allemaal geen probleem.

Het is bovendien duur in onderhoud. Het gebouw is niet beschermd, dus we krijgen geen subsidies. ''Heb je in zo een oud gebouw geen ongemakken om te wonen?

,,We hebben hier grote plaatsen en hoge plafonds, in een nieuw huis zou alles kleiner zijn. Natuurlijk als je wil behangen merk je dat de muren niet helemaal recht zijn. Toen we in 1980 getrouwd zijn, hebben we de keuken vernieuwd. Ze hebben de kasten speciaal moeten aanpassen omdat de muren zo scheef liepen. En de schouw, daarvan hebben ze de schoorsteenmantel waterpas gezet, maar het lijkt alsof hij scheef staat omdat al de rest wat schuin is. En het gebouw kraakt bij wind. Dat is omdat er een houten gebinte is. Als je naar de zolderbalken kijkt, zie je daarin geen gaatje of beestje. Dat is eik van 300 jaar oud. Maar ik zou hier zeker niet willen vertrekken''.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio