Flahaut: incidenten bij de vleet

Minister van Defensie André Flahaut rijgt sinds zijn aanstelling in 1999 de incidenten, blunders en (vermeende) affaires aan elkaar. Een overzicht van zijn palmares:

Aankopen

De minister blaast in 2003 een contract af ter waarde van 150 miljoen euro voor de aankoop van pantservoertuigen. Het Britse bedrijf Alvis-Vickers dat in de running was voor het contract, sleept de overheid voor de rechter. Als de Raad van State de Britten gelijk geeft, kan dat ons land veel miljoenen kosten.

Er hangt de overheid nog een schadeclaim boven het hoofd. Flahaut ziet in 2002 af van de geplande aanschaf van een groot transportschip. Claims kunnen oplopen tot 150 miljoen euro.

Ook de aanbestedingen voor pantservoertuigen, fregatten en vrachtwagens liepen niet van een leien dakje.

Muziekkapel

Flahaut zorgt dat onderofficier Patrick De Smet artistiek directeur wordt van de gerenommeerde Muziekkapel van de Gidsen. De benoeming van de percussionist is een totale verrassing. Orkestleden en waarnemers voeren aan dat De Smet niet over voldoende ervaring en diploma's beschikt, maar Flahaut laat zich niet ompraten. De minister was onder de indruk gekomen van De Smets kwaliteiten tijdens de Night of the Proms waar hij vaste percussionist is. Het niveau van de muziekkapel heeft intussen een duik naar beneden gemaakt, zeggen muziekkenners.

Instituut voor Oorlogsinvaliden

Ook de aanstelling van een nieuwe baas voor het Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (NIOOO) is omstreden. Victor Godin, apparatsjik op tal van socialistische kabinetten, strijkt op zijn nieuwe post 300.000 euro op en krijgt bovendien een dienstwagen. Om de oude administrateur-generaal aan de kant te zetten, moet Flahaut een afkoopsom ophoesten van 350.000 euro. Het NIOOO kampt met geldproblemen.

Fraude

Het parket van Brussel onderzoekt een enorme fraude op de afdeling materiaal op de Generale staf. Militairen zouden op kosten van de belastingbetaler honderden fietsen, gsm's, GPS, computers en grasmaaiers gekocht hebben voor eigen gebruik. Flahaut heeft met de zaak zelf niets te maken, maar het is de minister die Patrick C., de grote spilfiguur in de fraudezaak, heeft benoemd tegen alle adviezen in.

Beledigingen

De defensieminister is geen grote fan van de Verenigde Staten en zijn leiders en hij steekt dat niet onder stoelen of banken. In een interview in het weekblad Humo in januari 2004 schoffeert hij de Amerikaanse president George Bush door te stellen dat om het even welke Democraat een veel betere president zou zijn dan de huidige. Het komt Flahaut op een uitbrander te staan door Guy Verhofstadt. Ook zijn aankondiging om geen Amerikaanse vliegtuigen boven ons land toe te laten tijdens de inval in Irak, zorgt voor wrevel in Washington.

Brandwondencentrum

In het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek barst een oorlog uit tussen diensthoofd Jean Pirson en zijn medische staf. Flahaut zet zich van in het begin achter het diensthoofd, zelfs als een rapport van de medische raad opduikt dat vernietigend is voor Pirson. Flahaut slaat het rapport in de wind en ontslaat de voltallige directie van het hospitaal. Als de regering zich moeit met de zaak wordt Pirson geschorst, maar die vecht de beslissing met succes aan bij de Raad van State. Flahaut installeert Pirson opnieuw als diensthoofd.

Hoofdredacteur

Onder André Flahaut heeft Vox, het informatieblad van defensie, al vier hoofdredacteurs versleten. Sommige werden aan de kant geschoven, anderen stapten zelf op omdat ze de constante inmengingen van de minister beu zijn. Flahaut moeit zich ongegeneerd met de inhoud en de vormgeving van het tijdschrift. Als er te weinig foto's van hemzelf instaan, krijgt de redactie op haar donder.

Zitdagen

Flahaut is niet vies van dienstbetoon. Elke zaterdag heeft hij spreekuur op zijn kantoor in Waver waar iedere militair welkom is om zijn problemen aan te kaarten. De minister biedt een luisterend oor, neemt een dossier in handen en geeft instructies die niet zelden ingaan tegen de beslissingen van de oversten. De zogenaamde zaterdagbesluiten van Waver dulden geen verwijl. Flahaut wil dat zijn beslissingen tegen dinsdag zijn uitgevoerd, anders zwaait er wat.

Corrigeer

NIEUWS