Werkneemster Remmery neemt ontslag na bedreiging met vergiftiging

Zevende brief te veel voor Naïma

Zevende brief te veel voor Naïma

Rik Vannieuwenhuyse en zijn (ex)werkneemster Naïma Amzil. Foto: rr

LEDEGEM - Naïma Amzil, werkneemster bij het visdelicatessenbedrijf Remmery NV in Ledegem, heeft gisteren ontslag genomen. Zaakvoerder Rik Van Nieuwenhuyse kreeg gisternamiddag een dreigbrief waarin ermee gedreigd ,,zijn producten met kwik te saboteren''. Bij de dreigbrief zaten ook twee kogels. De zevende dreigbrief werd de werkneemster te veel.

De nieuwe dreigbrief - de zevende in de rij - kwam gisterenochtend aan op de redactie van de onze zusterkrant De Standaard . Bij het bedrijf Remmery in Ledegem viel hij pas na de middag in de brievenbus. ,,Er zaten ook twee kogels in de enveloppe'', zei een geëmotioneerde zaakvoerder Rik Van Nieuwenhuyse gisteren. ,,Zal het dan echt nooit meer ophouden? Ik ben iedere dag bang als ik de post open. En ieder keer als ik denk dat het voorbij is, begint het opnieuw.''

Van Nieuwenhuyse was gisteren in de namiddag niet van plan zijn werkneemster te ontslaan. ,,Ik ga haar niet ontslaan maar ik weet niet hoe ik zal reageren als ze haar ontslag geeft. Toen ze dat vorige keer deed, heb ik geweigerd. Nu weet ik het echt niet meer. Ik moet aan die veertig andere mensen denken die hier werken. Maar waar gaat ze nog werk vinden als ik haar laat vertrekken, vraag ik me af? Ik weet zeker dat als die briefschrijver vijf minuten met Naïma zou spreken, hij zou inzien hoe dom hij bezig is. Naïma is echt een voorname vrouw. ''

Dood en kwikvergiftiging

Om vijf uur in de namiddag nam Naïma dan echt ontslag toen Van Nieuwenhuyse haar verteld had wat in de nieuwe brief stond. ,,Ik heb geprobeerd haar te overhalen maar ze kan de druk niet meer aan'', zei Vannieuwenhuyse. In de zevende brief bedreigt de auteur de zaakvoerder met de dood maar hij dreigt er ook mee de producten van Remmery ,,met kwik te saboteren bij gebrek aan medewerking.'' De schrijver wilde dat Remmery zijn werkneemster ontsloeg omdat ze, tot na de eerste dreigbrief, een hoofddoek droeg op het werk.

De nieuwe brief werd op 28 februari afgestempeld in Gent. Hij is ondertekend met N.V.V. en J.R.

N.V.V staat allicht voor Nieuw Vrij Vlaanderen, de onbekende organisatie in wiens naam de schrijver beweert te werken. J.R. verwijst allicht naar Jack Ruby. Ruby is de man die Lee Harvey Oswald, de moordenaar van de Amerikaanse president John Kennedy, ombracht na de aanslag op 22 november 1963. Zijn zesde dreigbrief ondertekende de schrijver voluit met ,,Jack Ruby''.

De eerste dreigbrief aan het adres van de firma Remmery en werkneemster Naïma Amzil kwam op 24 november aan. De schrijver herhaalde gelijkaardige dreigementen in brieven op 3, 15, 22 en 30 december. In de brief van 30 december zat enkel een kogel. Daarna bleef het meer dan vijf weken windstil. Op 10 februari kreeg onder meer ook onze redactie een dreigbrief aan het adres van Remmery. Maar die zesde dreigbrief kwam nooit bij het bedrijf zelf aan.

Onderzoek staat nergens

De zevende brief, met de bijhorende kogels, dus wel. De federale politie van Kortrijk nam de brief gisteren in beslag op de redactie van De Standaard . Het onderzoek van het Kortrijkse gerecht op de vorige brieven heeft tot nog toe geen resultaat opgeleverd. De schrijver liet geen vingerafdrukken na en ook DNA-onderzoek leverde geen resultaat op.

Rik Van Nieuwenhuyse benadrukte gisteravond dat het ontslag van Naïma nog niet definitief is. ,,We zullen zien hoe de toestand binnen een paar maanden is.''

De zelfstandigenorganisatie Unizo verzamelde de voorbije maanden 26.000 handtekeningen in een petitie om Remmery en Naïma te steunen. Zaakvoerder Van Nieuwenhuyse werd samen met zijn werkneemster op 12 januari door koning Albert II ontvangen. Gisteravond regende het al reacties op het ontslag. (ME)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees