Met 576 ,,lijndansers'' rond de kerk

Wereldrecord polonaise gebroken

Wereldrecord polonaise gebroken

Foto: © srd

HUISE - Ambiance in Huise waar de KSA voor haar vijftiende verjaardag een stunt organiseerde: een aanval op het wereldrecord ,,lijndansen'', zeg maar de polonaise. De rij van 576 deelnemers was ruim voldoende om een vermelding in het Guinnessbook te krijgen. Deurwaarder Stefan Somers liet de recordaanval wel vier keer overdoen omdat er telkens iets misliep. Intussen klonken feestkrakers als ,,Er staat een paard in de gang'' en ,,Als het gras twee kontjes hoog is''.Dat KSA het record zou breken, stond bijna op voorhand vast. Het getal 331, bijna een jaar geleden bereikt tijdens eenzelfde evenement in Engeland, was niet onoverkomelijk. De vraag was alleen: hoeveel personen zullen er dan wel in het kleine dorp Huise zijn? 576 dus en dat resultaat viel lichtjes tegen, want de KSA had een enorme reclamecampagne ontvouwd met de bedoeling om toch zeker duizend deelnemers te halen.

,,En toch zijn we enorm opgelucht'', zei hoofdleider Kenneth Dupont achteraf, want zo'n wereldrecord breken bleek toch niet zo'n eenvoudige opdracht. De ketting mag op geen enkele plaats breken en moet minstens vijf minuten in beweging zijn.

Die prestatie werd stevig gadegeslagen: vanuit de lucht per helikopter, vanop de fiets door de deurwaarder, vanuit de kerktoren door een cineast en te voet door enkele waarnemers zoals schepen Vercruysse en secretaris Ronsse. Bovendien moet het lijvige verslag foto's, films, alle gegevens en getuigenissen bevatten.

Op wereldkaart

In het begin liep het wat stroef: de angst om te breken nekte het ritme en de spontaniteit. Toen de massa echter in zigzag begon te dansen, was het hek van de dam op deuntjes als Heb je even voor mij?, Met de trein naar Oostende, Mien waar is mijn feestneus?, Wat zullen we drinken zeven dagen lang? en Glaasje op laat je rijden .

De deelnemers, onder wie ook pastoor Heirwegh, de burgemeester en schepenen, waren al bijna rond de kerk op weg naar het eindpunt toen de derde poging, op vier en een halve minuut, mislukte.

Er sloop lichte onzekerheid door de rangen die vijf minuten later echter omsloeg in euforie toen de deurwaarder eindelijk afblokte: Huise staat meteen op de wereldkaart.

,,We hadden vooraf geoefend met een kleinere groep en we wisten dat het niet makkelijk zou zijn'', aldus de KSA'ers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio