Saoedi's geven Bush voor 127.600 dollar cadeautjes

De Amerikaanse president Bush, zijn gezin en zijn topmedewerkers zijn het voorbije jaar goed verwend door de Saoedische kroonprins Abdullah. Het maakt hem meteen tot de meest genereuze buitenlandse leider.
Bush en zijn naasten ontvingen volgens het jaarlijkse overzicht van het ministerie van Buitenlandse Zaken een slordige 127.600 dollar aan juwelen, geschenken en andere giften van Abdullah. Die giften, die bij wet moeten worden aangegeven, worden beschouwd als staatseigendom, maar de gelukkige ontvangers mogen de voorwerpen tijdens de duur van hun functie wel onbeperkt lenen.Volgens de gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving first lady Laura Bush van de Saoedische kroonprins een diamanten en saffieren juwelensetje met een waarde van 95.500 dollar. Hij verrijkte het gezin Bush daarnaast ook nog met twee juwelensets van de hand van de exclusieve Italiaanse juwelier Bulgari.

Ook nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en minister van Defensie Donald Rumsfeld werden door de Saoedi's niet vergeten.

,,Het uitwisselen van geschenken is een oude traditie onder staatsleiders en geen middel om bij elkaar in de gunst te komen'', zei de woordvoerster van het Witte Huis, Erin Healy.

Clinton betaalde terug

In 2001 veroorzaakte de voormalige Amerikaanse president Clinton heel wat controverse toen bleek dat hij na zijn ambtstermijn voor 190.000 dollar aan geschenken, die hij tijdens zijn presidentschap kreeg, had gehouden. Uiteindelijk betaalde hij 86.000 dollar terug.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees