Amerikaan krijgt doodsbedreigingen na stunt met filmpje

Ben fopt de wereld met nepexecutie

Ben fopt de wereld met nepexecutie

Foto: © AP

Hij noemde daklozen geestesziek, eiste gratis software voor iedereen en ontkende een zelf gelanceerd gerucht dat hij een vrijmetselaar was. Nu is hij misschien wel de meest gehate Amerikaan ter wereld. Het filmpje waarop Ben Vanderford zijn executie veinsde, in een stijl geïnspireerd op de echte onthoofdingen door Islamitische militanten, schoot zijn doel voorbij: ,,Ik wou alleen iets duidelijk maken.''
Toon me je webstek en ik zeg wie je bent: voor Benjamin Vanderford zou het dubbel waar zijn. De webstek is al een tijdje niet bijgewerkt, maar zegt veel over de 22-jarige man die gisterochtend vroeg een leger FBI-agenten op bezoek kreeg. Vanderford deed een gooi naar de job van city supervisor bij de lokale verkiezingen in San Francisco, maar trok zich terug uit de race. Ambitieus was hij wel: San Francisco zou met hem een andere stad worden. Gratis software voor iedereen was volgens hem een stap in de goeie richting.

Benjamin is al jaren met computers bezig. Hij werkt bij de Wells Fargo bank, maar zegt dat hij ook videospelletjes bedenkt. Zijn filmpje met de vervalste executie was een experiment. Eentje waar veel is over nagedacht. Het ensceneren was simpel: het bloed was haarkleurmiddel, de camera stond in de garage en een vriend hield het mes vast. Benjamin zorgde zelf voor de dramatiek door doodsbang in de lens te kijken en zenuwachtig op zijn stoel te schuifelen. Het was de afwerking van het filmpje die voor de finishing touch zorgde: Ben zette er beeldfragmenten van echte executies tussen en bewerkte de video om de beeldkwaliteit te beschadigen en het 'iets amateuristisch' te geven.

,,Geen verontschuldigingen''

Vanderford beweert dat hij het filmpje maanden geleden al op het internet zette. Dat het filmpje op een webstek van Islamitische militanten belandde, is volgens Vanderford niet zijn schuld. Hij wou de wereld gewoon iets duidelijk maken: ,,Het bewijst dat dit soort executies makkelijk te vervalsen zijn en dat zo'n beelden razendsnel verspreid raken. Het is ongelukkig dat ik zo'n schokkende video heb moeten maken, maar het was nu eenmaal nodig om mijn idee duidelijk te maken. Het was niet mijn bedoeling te kwetsen. Ik wou aantonen dat je de media kunt foppen.'' Aan een journalist zei Vanderford dat hij het niet nodig vond zich te verontschuldigen.

Benjamin Vanderford werd gisterochtend ondervraagd door de FBI. Ongeveer tegelijkertijd gaf de Turkse zender NTV beelden vrij een Turkse vrachtwagenchauffeur die wordt gegijzeld door een gemaskerde groep. Op een webstek dreigt de groepering de man binnen de 48 uren te vermoorden als zijn werkgever Irak weigert te verlaten. Vorige maandag schoot een militante groepering nog een Turkse trucker door die enkele dagen eerder was gegijzeld.

Op de webstek van Benjamin Vanderford regent het intussen haatmail. De meeste berichten komen van landgenoten die hem naar de elektrische stoel wensen. Eén bericht aan Ben luidt: ,,Weet je wat? Als jij je keel ècht oversnijdt, zal ik voor jou stemmen.''

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees