In 2100 is Europa een broeikast

In 2100 is Europa  een broeikast

Foto: rr

Wie nu al pufte en zuchtte onder de hitte van de voorbije dagen, heeft nog niets meegemaakt. Tegen het einde van de eeuw zullen deze warme dagen koel lijken tegen de felle hitte die dan zal worden omschreven als normale zomertemperatuur. In 2100 zullen temperaturen van 43 graden doodnormaal lijken, voorspellen Britse wetenschappers.

Niet alleen de maximumtemperaturen zullen de hoogte inschieten. We zullen ook moeten leren leven met veel meer hittegolven. Vooral vanaf 2050 zullen de extreme temperaturen spectaculair toenemen.

Tegenwoordig kunnen we één keer om de tien jaar een weeklange hittegolf met temperaturen rond 30 graden verwachten. In 2100 zullen we zo'n hittegolf jaarlijks moeten ondergaan en kunnen er uitschieters komen tot 43 graden. In de grote steden zullen de temperaturen nog hoger liggen. Stenen, beton en asfalt slorpen overdag de warmte op en stralen die 's nachts weer uit. Nu al is het in Londen vaak 7 graden warmer dan op het platteland.

De versnelde opwarming van ons klimaat zou vooral te maken hebben met de hoeveelheid water in de grond. Water koelt het land enorm af omdat het verdampt, net zoals onze huid afkoelt terwijl wij zweten. Maar dat koelingeffect door het water verdwijnt snel als de aardbodem uitdroogt tot 5 cm onder de oppervlakte. De grond is dan niet langer een enorme airconditioner, maar verliest zijn vermogen om de lucht af te koelen. Integendeel, de grond wordt warmer en warmer en de temperatuur van de lucht schiet de hoogte in. (PJ)

Corrigeer

MEER NIEUWS