Seks & Relaties

Waarom kunnen vrouwen meerdere keren klaarkomen en mannen niet?

Waarom kunnen vrouwen meerdere keren klaarkomen en mannen niet?

Foto: reuters

Mijn nieuwe vriend kan per vrijpartij slechts één keer klaarkomen en ik vind dat heel jammer. Hoe komt het dat sommige mannen meerdere keren kunnen klaarkomen en andere niet? Kunnen we iets doen om het 'probleem' te verhelpen?

Als een man klaarkomt, zakt zijn opwinding in elkaar. Vervolgens gaat hij door een herstelperiode. Hoe ouder de man, hoe langer het herstel

Ik weet niet wat je precies bedoelt met 'meerdere keren klaarkomen per vrijpartij'. Als je het hebt over een zogenaamd 'meervoudig orgasme', dan vrees ik dat ik je moet teleurstellen. Enkel vrouwen kunnen zoiets ervaren. De mate waarin mannen en vrouwen van elkaar verschillen op seksueel gebied, wordt vaak sterk overdreven. Maar op dit punt is er toch echt een wezenlijk onderscheid. Wanneer een man klaarkomt, dan zakt zijn opwinding in elkaar. Vervolgens gaat hij door een periode waarin het lichamelijk gezien moeilijk is om een erectie te krijgen of klaar te komen. Stimulatie van de penis is op dat moment vervelend of zelfs ronduit pijnlijk.

Hoe lang die periode duurt, dat hangt ervan af. Bij sommige jonge mannen (dat is: onder de twintig) duurt ze maar enkele minuten. Voor hen is het dus in principe mogelijk om verschillende keren snel na elkaar seks te hebben, zonder te pauzeren. Naarmate mannen ouder worden, wordt die herstelperiode langer. Bij oudere mannen kan het enkele uren duren, of zelfs een dag. Ook wanneer een man al relatief snel opnieuw in staat is om een erectie te krijgen, dan is die meestal die minder stevig.

Bij vrouwen is dat anders: hun opwindingsniveau kan na een orgasme hoog blijven. Ze hebben geen herstelperiode nodig en dat betekent dat ze sneller en gemakkelijker opnieuw een intens orgasme kunnen beleven. Sommige vrouwen vertellen dat ze in een toestand terechtkomen waarin ze een langdurig orgasme in verschillende golven ervaren.

Let wel: dat gebeurt zeker niet bij elke vrouw en bij elke vrijpartij. Het is een mogelijkheid, niet iets dat je elke keer kunt of moet ervaren. Bovendien moeten ook vrouwen die in staat zijn om meervoudige orgasmen te krijgen, soms even wachten omdat hun clitoris overgevoelig is. En het is niet omdat iemand meerdere keren snel na elkaar kan klaarkomen, dat hij of zij dat ook wíl. Iemand kan ook na één keer al perfect bevredigd zijn.

Voor de volledigheid: er zijn boeken op de markt die beweren dat een man ook een meervoudig orgasme kan krijgen als hij bepaalde technieken gebruikt. Die technieken zijn gebaseerd op het verschil tussen de sensatie van het klaarkomen enerzijds, en anderzijds de ejaculatie (de zaadlozing). Mannen moeten, wanneer ze hun orgasme voelen aankomen, druk uitoefenen op hun perineum (dat is de plek tussen anus en balzak), totdat de impuls om te ejaculeren verdwijnt. Op die manier zouden ze dan meerdere intense orgasmen na elkaar kunnen beleven.

Ik ben geen fan van die technieken. Het is bij mijn weten nog nooit bewezen dat ze werken. Bovendien zijn ook de risico's nooit onderzocht. Het perineum is een pijngevoelige en kwetsbare plek, en het is mogelijk dat er irritaties ontstaan aan de urinebuis. Het zou me ook niet verbazen dat iemand die dit doet, zijn erectie verliest. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Als je het al zou proberen, stop er dan in ieder geval mee als het pijn begint te doen.

Conclusie: er is niet zoveel dat je kunt doen om dit probleem te verhelpen, omdat het in wezen geen probleem is, maar een normaal gegeven. Je schrijft dat je het heel jammer vindt dat je vriend maar één keer kan klaarkomen per vrijpartij. Waarom eigenlijk? Als het is omdat je zelf niet voldaan bent nadat hij is klaargekomen, dan denk ik dat je beter kunt werken op een meer bevredigende manier van vrijen. Het is ook niet omdat hij is klaargekomen, dat jullie moeten stoppen. Hij kan je daarna ook nog altijd manueel of oraal bevredigen.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij werkt voor het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en hij heeft een praktijk in Antwerpen.

Corrigeer