Alleen Nederlanders drinken vaker dan Belgen

Alleen Nederlanders drinken vaker dan Belgen
- - Een op de tien Belgen drinkt dagelijks alcohol, vooral wijn. Daarmee zit België in de kopgroep. Alleen Nederland telt nog meer dagelijkse drinkers.

Een op de vijf Belgen drinkt zo goed als nooit alcohol. In Europa is dat gemiddeld een op de drie. De meeste geheelonthouders wonen in Zuid-Europa. Dat blijkt uit een onderzoek dat GfK Worldwide voerde in zeventien landen en bij 17.350 mensen in opdracht van de krant The Wall Street Journal Europe .

Verrassend komt Nederland naar voren als een land met een groot aantal alcoholdrinkers. Buiten Griekenland en Zweden is het aantal geheelonthouders nergens zo laag. Bovendien heeft Nederland ook het hoogste aantal dagelijkse drinkers en het hoogste aantal mensen dat meerdere keren per week alcohol drinkt. Ook België scoort hoog wat het aantal alcoholdrinkers en de frequentie van het alcoholverbruik betreft.

Rusland en Polen, die de reputatie van een groot alcoholverbruik hebben, komen niet in onze buurt. Het strenge alcoholbeleid in de VS werpt blijkbaar toch vruchten af, want 42 procent van de Amerikanen drinkt nooit alcohol en slechts 4 procent dagelijks.

Een op de drie Belgen heeft geen idee na hoeveel glazen alcohol hij het gevoel krijgt dat hij minder controle heeft over wat hij doet. Daarnaast zegt een op de vier dat hij pas na meer dan vijf glazen alcohol het gevoel heeft dat hij licht dronken wordt. 'Bij de jongeren onder de 30 jaar gaat het zelfs om een op de twee', zegt Mark Hofmans, managing director GfK Custom Research. 'In andere landen wordt veel vaker gezegd dat ze al na één tot drie glazen het gevoel krijgen dronken te worden.'

Daar zijn volgens Mareis Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) verschillende redenen voor. 'In het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Scandinavië ken je veel meer het fenomeen van bingedrinking: veel drinken op korte tijd. Onze alcoholcultuur is anders: wij gaan uit of op restaurant en drinken evenveel glazen, maar gespreid over meerdere uren. Dan heb je minder snel het gevoel dronken te zijn.'

'Andere landen hebben een veel langere traditie om te communiceren over hoeveel glazen je mag drinken', zegt Geirnaert. 'Wij hebben altijd het standpunt verdedigd dat het aantal glazen afhangt van de situatie: tijdens het werk drink je niet, als je moet autorijden zo weinig mogelijk. Dat laat veel ruimte voor persoonlijke interpretatie en is natuurlijk ingewikkelder dan de eenvoudige boodschap dat je maximaal drie glazen mag drinken. Enkele jaren geleden zijn ook wij overgestapt naar die eenvoudige boodschap, maar het blijft bij ons intern wel een discussiepunt.'

Op de vraag wat men het liefst drinkt, antwoordt de helft van de Belgen wijn en 35 procent bier, maar bier blijft wel veel populairder in Vlaanderen in dan in Wallonië. Ook de Fransen, Italianen en Zwitsers zijn echte wijndrinkers. Opvallend is dat de Zuid-Europeanen grote bierdrinkers zijn. 'Vooral in Spanje en Griekenland wordt veel reclame voor bier gemaakt en is bier drinken trendy bij de jongeren', zegt Mark Hofmans van GfK.

Bier is in het algemeen populairder bij mannen, behalve in Italië. Daar is het verschil verwaarloosbaar. De VS zijn een echt cocktailland, maar ook bij de Turken zijn cocktails erg populair. Gedistilleerde dranken zoals whisky, wodka en gin scoren het hoogst in Rusland, gevolgd door Griekenland en Spanje. Het zijn vooral mannen die zware alcohol drinken, behalve in Portugal. Daar houden vooral vrouwen ervan.

Een op de vijf Europeanen is bezorgd over het effect van alcohol op zijn gezondheid en zijn inkomen. Het meest bezorgd zijn de Italianen en de Grieken. In België is er een opmerkelijk verschil tussen de Walen en de Vlamingen: de Walen maken zich twee tot drie keer meer zorgen over de gevolgen voor hun gezondheid, inkomen, werk en relaties dan de Vlamingen. Mannen zijn in het algemeen bezorgder dan vrouwen.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees