Koerdische leider Öcalan kreeg geen eerlijk proces

Koerdische leider Öcalan  kreeg geen eerlijk proces

Foto: © BELGA/AFP

Abdullah Öcalan kreeg geen eerlijk proces. Dat heeft het Europees Hof van de Rechten van de Mens gisteren beslist. De juristen vinden dat de aanwezigheid van een militaire rechter op het proces in Ankara tegen de Koerdische leider vragen oproept over de onpartijdigheid van de rechtbank.

Öcalan werd in 1999 veroordeeld voor landverraad. Hij werd verantwoordelijk gesteld voor de dood van 30.000 mensen die in de strijd tussen Koerden en Turken zijn gevallen. Daarvoor kreeg hij toen de doodstraf. Dat is nog een inbreuk tegen het Verdrag van de Rechten van de Mens, zegt het Europees Hof.

Öcalan was jarenlang de leider van de Koerdische verzetsgroep PKK die vecht voor een eigen Koerdische staat in Turkije. De doodstraf is intussen in 2002 omgezet in levenslang. Turkije schafte toen de doodstraf af om lid te kunnen worden van de Europese Unie (EU). In oktober beginnen daarover de eerste gesprekken. De EU zal de ontwikkelingen in de zaak-Öcalan met aandacht volgen. Premier Erdogan zit in een lastig parket. Hij kan het arrest niet negeren als hij de EU te vriend wil houden, maar hij wil voor de nationalistische achterban ook niet als een Europees schoothondje overkomen. Het enthousiasme voor Europa is trouwens aan het dalen omdat veel Turken vinden dat Europa veel te hoge eisen stelt voor het lidmaatschap. (CH)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees