Food

Voorgeproefd: Langue d'oc, Kortrijk-Bissegem

Voorgeproefd: Langue d'oc, Kortrijk-Bissegem

Even een balletje opgooien: Bart Tailleu en Valérie Loones waken over de zuiderse sfeer van het restaurant. Foto: © Pol De Wilde - Corelio

KORTRIJK - Het stadion van KV Kortrijk is vlakbij en daarom gaat er geen thuismatch voorbij zonder tafelende bestuursleden, trainers of spelers. Restaurant Langue d'oc heeft er de zaaltjes voor. Soms zorgt chef-kok Bart Tailleu in het stadion zelfs mee voor de catering of kookt hij voor de spelers.

KV Kortrijk doet het goed en dus is Tailleu een tevreden man. Maar zijn interesse gaat veel verder dan voetbal. Hij is ook thuis in het artistieke wereldje en dat merk je aan de kunstwerken en aan de optredens die hier weleens plaatsvinden. Kunst en keuken is een van de slogans.

Bij dat alles waken Bart Tailleu en zijn vrouw Valérie Loones, die de activiteiten in de zaal leidt, over de zuiderse sfeer die al elf jaar de naam van het restaurant als belofte inhoudt. Voor wie niet zou weten waar de Languedoc ligt, staat er wat uitleg op de kaart. Terwijl je die bestudeert, zittend in de veranda die baadt in het licht, zie je hoe wijnranken het terras, waar een olijfboom staat, overspannen. Wat een zomerse ervaring helemaal anders maakt dan een winterse, hoewel die open haard ook best gezellig is.

Bij de zes hoofdgerechten staat het product vooraan: rotsbaars, zeetong, duif. Er is ook een volwaardig vegetarisch gerecht bij. Voor Tailleu moet dat niet moeilijk zijn, want hij is kandidaat voor de wedstrijd die dit voorjaar het beste groenterestaurant van Vlaanderen moet vinden. Natuurlijk speur je dan in de benamingen van de gerechten naar groentes en je vindt die ook, soms zonder nadere uitleg: groenteblokjes, groetentian, groene groenten .

Om het restaurant te ontdekken, mag het ontdekkingsmenu komen. Op de kaart staat een zinnetje dat je niet zo vaak ziet: Wij serveren huisgebakken brood met karnemelk en pompoen-zonnebloempitten . Daarbij komen twee potjes voor het smeersel: eentje met een puree van kikkererwten en een ander met guacomole.

Bij het eerste gerecht wordt een Kortrijkse beschuit geserveerd. Die geeft mee kleur en smaak aan de méli-mélo van ganzenleverpastei en pata negraham, chutney van kweepeer . Dat ligt allemaal op een decoratief zwart stenen bord, onder meer samen met een krokant slaatje van andijvie. Het is echt wel een méli-mélo, een mengelmoes van producten en smaken waarbij een lichtzoete pinot gris uit de Elzas wordt geschonken, van het huis René Simonis.

De rotsbaarsfilet met saffraanrisotto en peterseliecoulis presenteert een reeks zuiderse kleuren: geel, groen, rood, oranje. De wijn zit ook al in die sfeer, een Collioure Madeloc van het domein Cellier des Templiers. Dat is wat de klanten hier verwachten: een beetje vakantie op het bord en in het glas. Het stukje vis is nogal miniem.

Tijd voor het hoofdgerecht: kalfszwezerik Clamart (dus met erwtjes), gescheiden van een paar amandelkroketjes door zilverajuin en gestoofde sla. Ook dit is een bevestiging van de stijl van Tailleu. Hij brengt lof aan de goede burgerkeuken en vindt het niet nodig om als een vernieuwer op de barricaden te gaan staan. Ook de laatste wijn komt uit het zuiden: een Côte du Roussillon Villages Monte Nero van het domein Boucabeille.

Natuurlijk staan flessen uit de Languedoc en Roussillon vooraan op de wijnkaart, zowel voor wit als voor rood. Dan volgen een paar andere Franse streken en nog wat landen. Vijf wijnen kosten niet meer dan 22 euro en niet minder dan 17 blijven onder de 30 euro. Dat is een uitzonderlijk aanbod. Dan is er ook nog de huiswijn: 4 euro voor een glas, 14 euro voor een karaf en 18 euro voor een fles.

Menu's: lunch 25 euro (32 met passende wijnen), maandmenu 40 euro (55 met de wijn), ontdekkingsmenu 65 euro (85 alles inbegrepen). Seizoensuggesties vanaf 20 euro, voorgerechten vanaf 18 euro, hoofdgerechten vanaf 20 euro.

Langue d'oc, Meensesteenweg 155, Kortrijk-Bissegem, tel. 056-35.44.85, info@languedoc.be www.languedoc.be

Corrigeer