Moeder verdwenen babysitter put hoop uit nieuwe bekentenis

,,Fourniret heeft geen tien jaar stilgezeten''

,,Fourniret heeft geen tien jaar stilgezeten''

Monique Olivier Foto: © AFP

DINANT - Monique Olivier zegt dat haar man Michel Fourniret tussen 1992 en 2003 vier babysitters heeft misbruikt en vermoord. Wie die meisjes zijn, is amper te achterhalen. Daarvoor zijn de bekentenissen van Olivier te vaag. Anita Crul, de moeder van de verdwenen babysitter Sylvie Carlin, hoopt dat Monique Olivier alles zegt wat zij weet.

,,Het is bizar, maar het is niet anders.'' Procureur Arnould D'Aspremont Lynden van Dinant had op de persconferentie gisteren geen andere verklaring voor de nieuwe bekentenissen van Monique Olivier. Het gerecht van Dinant ging er tot gisteren vanuit dat één minderjarige babysitter was misbruikt en vermoord in de woning van Fourniret in Sart-Custinne. Dat had Monique Olivier vorige zomer verklaard toen zij de misdaden van haar man voor het eerst uit de doeken had gedaan. Fourniret zelf bekende toen acht moorden, maar bleef halsstarrig de moord op de babysit ontkennen. Graafwerken in het Waalse Sart-Custinne leverden geen enkel spoor op.

Onderzoeksrechter Bernard Claude kreeg vorige donderdag van mevrouw Fourniret te horen dat niet één, maar wel vier babysitters in Sart-Custinne zijn misbruikt en vermoord. ,,Monique Olivier noemt enkel voornamen en vermoedelijke leeftijden, maar dat volstaat niet voor de identificatie van de babysitters. Wij vinden hen niet terug in de ons bekende verdwijningsdossiers'', zei de procureur gisteren.

Goed geselecteerd

Monique Olivier zegt dat ze in opdracht van Fourniret de babysitters heeft geselecteerd. Zij contacteerde de babysitters via advertenties in de krant en hoorde hen uit. Alleen als de meisjes amper familie hadden, nodigde Monique Olivier hen uit voor een weekend in Sart-Custinne. Fourniret wilde vermijden dat een vader, familielid of vriendje de babysit zou vergezellen tot in Sart-Custinne.

Eenmaal het voorbereidende werk gedaan, ging Fourniret tot de actie over. De babysitters werden enkele dagen in het huis opgesloten en seksueel misbruikt. Na een drietal dagen zorgde Fourniret ervoor dat de meisjes verdwenen.

,,Wij hebben een aantal Belgische dossiers opnieuw onder de loep genomen, maar de verklaringen zijn nog te vaag voor een identificatie'', zegt de procureur van Dinant.

Tien jaar rust

Anita Crul, de moeder van de verdwenen Sylvie Carlin, was gisteren niet op de hoogte van de nieuwe bekentenis. Haar 19-jarige dochter verdween in 1994, in de buurt van Perulwez, toen zij ging babysitten bij haar zus. ,,De cel-Fourniret heeft mij in december ondervraagd over de verdwijning van Sylvie. Ik kreeg een robotfoto te zien, maar kon Sylvie daarop niet herkennen. De speurders geloven niet dat Fourniret zich in België tien jaar koest heeft gehouden. Ik kan dat evenmin aannemen. De bekentenis van Monique Olivier bewijst nu het tegendeel. Ik hoop alleen dat zij alles zegt wat zij weet. Misschien vindt men dan toch nog een spoor van Sylvie.''

Monique Olivier werd gisteren de hele dag ondervraagd. Seriemoordenaar Fourniret is zelf nog niet aan de tand gevoeld over de nieuwe bekentenissen. (PLA)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees