Het geslacht Planckaert

Het geslacht Planckaert begint bij vader Gaston, een heel bescheiden coureur uit Nevele die met de auto verongelukt. Moeder Gusta (overleden in 2001) staat er alleen voor. Willy is twintig jaar en renner. Hij is de oudste zoon in een gezin met vijf kinderen. Walter en Eddy zijn de twee andere broers.
Anita en Vera de meisjes. Zij koersten nooit, want dat was volgens 'Moeder Gusta' geen vrouwensport. Zowel Anita als Vera hadden respectievelijk met Henk Nottebaert en Peter Taildeman een zoon die bij de jeugd reed, maar als amateur haakten ze af. Goed om weten is dat Jef Planckaert (72), ex-Belgisch kampioen van 1962 en tweede in de Tour van datzelfde jaar, geen familie is.

WILLY 62 jaar. Met Francine de ouders van Jo en van An (33). Groene trui van de Tour 1966 waarin hij twee ritten won. Een jaar later in de Giro won hij drie etappes. Werd destijds de 'Kleine Van Steenbergen' genoemd. Werd tweede op het WK bij de amateurs in Sallanches 1964.

WALTER 58 jaar. Won de Ronde van Vlaanderen in 1976 en de Amstel in 1972. Won quasi alle Vlaamse semiklassiekers en ook een etappe in devan 1978. Nu ploegleider bij Chocolade Jacques-Topsport Vlaanderen, maar destijds bij Peter Posts Raleigh en Panasonicploeg. Heeft een dochter, Romina, en is peter van Jo.

EDDY 48 jaar. Vader van o.a. Francesco en Junior die bij de aspiranten is begonnen. Won de Ronde van Vlaanderen in 1988 en Parijs-Roubaix in 1990. Nam na zijn carrière een houtzagerij over in Litouwen, maar kwam berooid terug en werd failliet verklaard. Woont in de Ardennen (Lesterny). Is de draaispil van de VTM-docusoap De Planckaerts.

JO 35 jaar. De zoon van Willy. Debuteerde in 1991 als prof bij Panasonic-Sportlife. Zag door de affaire Landuyt zijn carrière in 2004 bruusk afgebroken bij MrBookmaker.com-Palmans.

FRANCESCO 24 jaar. Derdejaarsprof en oudste zoon van Eddy. Debuteerde in 2004, momenteel met wisselend succes. Rijdt bij Jartazi-7 Mobile, waar hij volgend jaar zijn nonkel terugvindt. Werd in juni vader van Devon Planckaert. Zijn schoonbroer Christopher Temmerman, getrouwd met zijn zus Stefanie, probeerde ook even te koersen, maar zonder succes. Ze hebben met Iluna een dochtertje.

(HC)

Corrigeer