Van satire naar welles-nietesspelletje naar onderzoeksrechter

Van den Bossche dient klacht in tegen Knack

Van den Bossche dient klacht in tegen Knack

Freya Van den Bossche: ,,Ik toon u mijn notities omdat ik niets te verbergen heb.'' Foto: © BDW

De geruchten rond de thesis van Freya Van den Bossche gaan voorlopig niet liggen. De vice-premier spant nu een proces aan tegen het weekblad Knack wegens laster en eerroof.

Freya Van den Bossche dient een klacht in tegen Knack -journalist Koen Meulenaere wegens laster en eerroof . Als advocaat neemt ze Walter Van Steenbrugge onder de arm, een strafpleiter die zelf vaak opduikt in de columns van Meulenaere.

Meulenaere insinueert al enkele weken zeer sterk dat Van den Bossche haar thesis niet zelf geschreven zou hebben. Een bewijs heeft hij niet. Hij stelt enkel dat een jonge, linksgeoriënteerde studente als Van den Bossche nooit zo'n lange aanklacht tegen de krant De Morgen zou kunnen schrijven.

Omdat partijvoorzitter Johan Vande Lanotte in De Standaard zei dat Van den Bossche niet zou zitten waar ze zat als ze haar thesis niet zelf had geschreven, duwde Knack nog wat harder op het gaspedaal. De thesis staat nu op het internet. Wie wil, kan het werkstuk daar zelf lezen. Een bewijs is daarmee niet geleverd.

Van den Bossche zelf heeft woensdag als tegenzet de dozen met de voorbereiding op haar thesis naar haar kabinet laten halen. Een meter aan mappen met krantenknipsels, persoonlijke teksten en notities. Is dat een bewijs? Als de journalist van Het laatste Nieuws vraagt of ze elke letter zelf heeft geschreven van de thesis, antwoordt Van den Bossche niet. ,,Zou dat verschil maken? Ik toon u mijn notities omdat ik niets te verbergen heb", zegt ze.

Bal in het Knack-kamp

De verhalen over haar thesis zijn dus nog niet gaan liggen. De meest hardnekkige versie wil dat Knack -journalist Frank De Moor - die enkele jaren geleden overleed - Van den Bossche zou hebben geholpen bij het schrijven van het eindwerk. Voedingsbodem van dit verhaal zijn allicht de goede relaties tussen vader Luc Van den Bossche en Frank De Moor enerzijds en de vriendschap tussen Meulenaere en De Moor anderzijds.

Is dat erg? Het ligt eraan. Studenten mogen zich laten bijstaan in het schrijven van hun thesis. Vraag is natuurlijk hoe goed De Moor haar zou hebben bijgestaan. De kroongetuigen zelf kunnen het niet vertellen. Omdat ze niet meer leven of omdat ze weigeren on the record te gaan.

Van den Bossche zelf weigert elke commentaar over deze versie en zegt dat ze aan de hele zaak niets meer heeft toe te voegen, behalve dus dat ze haar thesis zelf heeft geschreven. Ook haar woordvoerder zwijgt strategisch. Haar advocaat daarentegen wijst erop dat wie van laster wordt beschuldigd ook moet kunnen bewijzen dat dit niet zo is. Meulenaere zal dus moeten bewijzen dat de thesis niet door Freya Van den Bossche werd geschreven. ,,Dit bewijs kan onmogelijk geleverd worden, daar de aantijging elke grond mist'', luidt het.

Volgens de Gentse advocaat zal de minister trouwens bij de onderzoeksrechter zelf het bewijs leveren dat ze wel degelijk de thesis zelf heeft geschreven. Knack koppelde aan de internetpublicatie ook een peiling naar de geloofwaardigheid van Freya Van Den Bossche, toen 22, uiteraard links en pas bevallen van haar eerste kind. Dat ervaart ze als een seksistische vraagsteling.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees