Lijdensweg luxehotel duurt nog enkele maanden langer

Marriott opent pas begin volgend jaar

GENT - Het prestigieuze Marriotthotel aan de Korenlei opent pas begin 2007. Dat is zes maanden later dan gepland. Door problemen met de hoofdaannemers lagen de werken enkele weken stil. De bouwheer, de nv Granit Group, stelde een nieuwe onafhankelijke werfleider aan. De gevel en de daken aan de kant van de Korenlei worden afgewerkt. De structuur is klaar. Alleen de afwerking moet nog gebeuren.

Begin dit jaar klonk het nog dat het hotel in de zomer zou openen. Daarna werd het najaar 2006 en nu is de opening verschoven naar begin 2007.

De bouw van het luxehotel Marriott was een parcours met veel hindernissen. Eerst duurde het jaren voor het project op de rails stond. In december 2002 begonnen dan eindelijk de bouwwerken. In april 2003 werden de werken stilgelegd. Een aannemer van de bouwheer was iets te enthousiast bij de afbraakwerken. Beschermde vloeren, plafonds en balken werden uitgebroken. Marriott verloor een jaar met de afwikkeling van die zaak en de herstellingswerken. Het kreeg ook een flinke boete.

Het Marriott - een boetiekhotel volgens de normen van de wereldwijde keten - zal vier sterren tellen. Het is goed voor 150 kamers en acht suites. Het officiële adres is Korenlei, maar de echte ingang ligt op de hoek van de Drabstraat en de Gruuthuusestraat, waar ook de toegang naar de ondergrondse parkeergarage is. Aan de kant van de Korenlei zijn er vijftien kamers en suites met uitzicht op het historische Gent.

De 38-jarige Gentenaar Paul Suy is aangesteld als general manager van het nieuwe viersterrenhotel Marriott op de Korenlei. Hij heeft een loopbaan achter de rug in binnen- en buitenlandse hotels. In Gent werkte hij in Holiday Inn en Novotel. Hij is trots op het grote atrium dat het hotel heeft. Een grote glazen wand kruipt vijf verdiepingen hoog en brengt een zee van licht binnen. Suy spreekt van het dorpsplein en wil dat het hotel ook een plek voor Gentenaars wordt. In het hotel zullen zestig mensen werken.

Schade bij buren

Diverse buren van het Marriotthotel dienden ook klacht in omdat ze schade hebben geleden door de werken. Over die zaken zal de rechter een uitspraak moeten doen.

Antiquair Lambert Muller is een van hen. Hij kocht in de Drabstraat het bekende Blauwe Huis voor zijn dochter. In dat pand zat ook een restaurant. Destijds werden daar door een bekende Zuid-Afrikaans kunstenaar muur- en plafondschilderingen aangebracht. Door scheuren en verzakkingen als gevolg van de werken moest het restaurant de deuren sluiten.

,,Het is emotioneel zeer zwaar'', zegt Lambert Muller. ,,Omdat we niet weten waar we aan toe zijn. Het is een beetje een gevecht van David tegen Goliath. We liepen vooral veel schade op aan de achterkant. We hebben een vergunning om daar een nieuwbouw op te trekken. Maar het dossier zit muurvast. Het is een gevecht tussen advocaten en deskundigen van verzekeringsmaatschappijen. Mogen we nu die nieuwbouw zetten of moeten we toch restaureren? Het ziet er naar uit dat het hotel al klaar zal zijn voor wij iets kunnen doen."

,,Wij wisten dat je kans op schade riskeert als er zulke zware werken naast je huis gebeuren. Maar dat het zo'n gevecht zou worden, konden we niet vermoeden. Het is zenuwslopend. We zitten nog met afbetalingen en de kok wil zo vlug mogelijk zijn zaak weer openen. We hopen op een rechtvaardige oplossing.''

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio