Ministerraad voert zones voor lawaaisporten af

Bewoners overstemmen motorcross

Er komt een permanent motorcrossterrein in Vlaams-Brabant, maar niet op de voorgestelde locaties in Haasrode, Egenhoven of Halle. Dat heeft de ministerraad gisteren beslist. ,,Het protest van gemeentebesturen en bewoners bewees dat er geen maatschappelijk draagvlak was'', stelt Geert Marrin, woordvoerder van minister van sport Bert Anciaux (Spirit).

Bart CLAES

De gemeentebesturen van Oud-Heverlee, Leuven en Halle halen hun slag thuis. Er komt geen permanent motorcrossterrein op hun grondgebied. De Vlaamse regering wilde in elke Vlaamse provincie dergelijk terrein inrichten. Ze deed een beroep op het provinciebestuur dat op zoek ging naar de drie meest geschikte locaties. Het was aan minister Bert Anciaux om de knoop door te hakken.

Er rees echter fel protest, vooral omdat de gemeentebesturen zelf niet betrokken waren bij de keuze. De besturen stemden moties, de bewoners verzamelden handtekeningen. Een delegatie uit Haasrode overhandigde vorige week nog 2.500 handtekeningen aan Anciaux. Het protest heeft effect gehad. De ministerraad besliste gisteren om de drie locaties af te voeren.

,,Er werd beslist om zeven terreinen in Antwerpen en Limburg verder te onderzoeken. In de drie overige provincies zijn alle voorgestelde terreinen afgevoerd'', weet Geert Marrin, woordvoerder van Anciaux. ,,De voornaamste reden was het gebrek aan een maatschappelijk draagvlak. We kunnen geen terrein inrichten als het lokale bestuur daar niet mee akkoord is. Daarom zagen we de voorstellen van de provinciebesturen niet zitten.''

De minister betreurt het dat de provincie Vlaams-Brabant niet zelf met de lokale besturen overleg heeft gepleegd. ,,Het was beter als die de gemeenten had betrokken bij de keuze. We gaan nu gezamenlijk op zoek naar een nieuwe locatie. De termijn? Dat hangt af van onze zoektocht. Ik vermoed dat het niet meer voor de gemeenteraadsverkiezingen zal zijn.''

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt