Barones opent wellnesscentrum voor kankerpatiënten

Barones opent wellnesscentrum voor kankerpatiënten

Alex Flamant en Myriam Ullens dragen het centru op aan bianca, de aan kanker overleden echtgenote van Alex. Foto: © BDW

LEUVEN - Een privéstichting geleid door de barones Myriam Ullens biedt in drie universitaire ziekenhuizen, waaronder Gasthuisberg, gratis esthetische en psychologische zorg aan kankerpatiënten.

Myriam Ullens is de echtgenote van de steenrijke baron Guy Ullens de Schooten, met wie ze vorig jaar een groot kunstenmuseum opende in Peking. Ze is zelf ook zakenvrouw en deed al eerder aan mecenaat door weeshuizen op te richten in Nepal. Nu zet ze haar eigen ervaring met borstkanker om in initiatieven voor kankerpatiënten bij ons.

'De diagnose betekent een enorm klap. In de ogen van de mensen om je heen zie je alleen nog verdriet en de afspiegeling van hun angst dat je dood zult gaan. Je lijkt niet meer tot de wereld van de levenden te behoren. Dat is onterecht. Kanker betekent voor de meeste mensen dat ze enkele zeer kwaaie maanden moeten doorstaan, maar daarna kunnen ze het leven herpakken. Met de Stichting Mimi willen we hen bijstaan in die moeilijke periode.'

Gisteren opende Ullens als voorzitster van de Stichting die naar haar is genoemd, drie nieuwe lokalen nabij het oncologisch dagcentrum van het UZ Gasthuisberg. Patiënten hoeven maar de gang over te steken om in dit mini-wellnesscentrum terecht te komen. Ze kunnen er, volledig gratis, een beroep doen op een psychologe, een schoonheidsspecialiste en een kapper die advies geeft over pruiken of sjaaltjes.

Bijzonder is de aankleding van de drie kamers, in de gekende stijl van de Brusselse interieurzaak Flamant: trendy behangkleuren, zachte sofa's, een mooie leeslamp, smaakvolle schilderijtjes. Voor Myriam Ullens en Alex Flamant was de opening gisteren een emotioneel moment: in Leuven draagt het nieuwe centrum de naam van Bianca, de echtgenote van Flamant die twee jaar geleden het gevecht tegen de 'slepende ziekte' verloor. Ze was een goede vriendin van Ullens.

'We waren toen net begonnen met de Stichting Mimi. Ik heb haar beloofd dat we hiermee door zouden gaan, zegt Myriam Ullens. 'Weet u waar ik echt geschokt door was? Op een dag toen ik mijn beurt zat af te wachten voor een chemotherapie, vroeg een mede-patiënte in de wachtzaal of ze voor mocht. Want anders zou ze 's avonds haar trein niet kunnen halen en dan wist ze niet hoe ze thuis kon geraken.'

Flamant herinnert zich dat zijn vrouw en een stel vriendinnen vaak meegingen met Myriam naar het ziekenhuis, om haar te steunen. 'En toen bleek mijn echtgenote ineens zelf getroffen. Kanker is altijd iets wat anderen raakt, tot het de grond onder je eigen voeten wegslaat.' Bianca Flamant werd net geen 45. De artsen-specialisten van Gasthuisberg herinneren zich haar als een sterke en warme persoonlijkheid. 'Ze wilde zeer graag dat dit er kwam', zegt professor Eric Van Cutsem.

De artsen en verpleegkundigen zijn zelf ook blij met het privé-initiatief. 'Dit steunt ons in onze strijd om het beste te bieden aan onze patiënten', zegt voorzitter Marc Boogaerts. Dat centrum is drie jaar geleden binnen het UZ Gasthuisberg opgericht om iedere patiënt dezelfde kwaliteit van zorg te bieden. De Stichting startte eerder al een gelijkaardig initiatief op de site 2 Alice van de Brusselse Europaziekenhuizen en gisteren in de namiddag volgde ook de inhuldiging van een derde centrum, op de site St.-Michel van diezelfde ziekenhuizen. In een tv-spotje waaraan Phara de Aguirre haar stem leende, roept de Stichting het publiek op om een steentje bij te dragen door een lichtgevende lolly te kopen. De daarbijhorende slogan luidt: 'Doe iets zoets tegen de pijn.' Volgens Myriam Ullens draait het allemaal om 'liefde en warmte geven. Patiënten die goed omringd zijn, kunnen beter genezen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees