Psycho-nonsensicale wereldbeschouwingen van goT

Gommaar Timmermans brengt na 30 jaar eindelijk album uit van ‘Iamboree'

Foto: © Leo van der Linden

LIER - Op het Strip Turnhout Festival wordt vanavond het allereerste album met de vreemd kronkelende hersenspinsels van ‘Iamboree' voorgesteld. Een strip van Gommaar ‘goT' Timmermans die dertig jaar geleden heel Vlaanderen aan de praat hield en een belangrijk keerpunt vormde voor de toen nog eerder brave Vlaamse strip.

Gommaar Timmermans, zoon van de Fé ofte Felix Timmermans, woont in een statig herenhuis aan de Werf, langs de binnennete, op een steenworp van het museum dat de naam van zijn vader draagt. Vanuit zijn werkkamer ziet hij elke morgen dat dit er nog staat en dat vindt hij goed. Als hij naar beneden kijkt, ziet hij het donker golvend lint dat in de tijd van de Fé nog de twee glinsterende Netes waren die er in elkaar verstrengelden als een zilveren knoop. Gommaar, die zijn strips signeert met het pseudoniem goT, tekent daar nog alle dagen.

Wellicht ligt het aan zijn eigen karakter, dat veel te weinig van zijn strips in boekvorm verschenen. ‘Maar’, zoals hij door zijn familie en beste vrienden genoemd wordt, voelde zich altijd best op de achtergrond. Zijn tekeningen moesten voor zichzelf spreken. Want net als zijn vader, is hij tekenaar en auteur, zij het vooral schrijver van opmerkelijke one-liners.

Topwerk

Vanavond staan zowel Gaston Durnez als Gommaar Timmermans voor het voetlicht. Want de gewezen journalist van ons zusterblad De Standaard, Timmermans-kenner maar ook scenarioschrijver voor studio Vandersteen en eigenlijk de geestelijke nonkel van Marc Sleens Nero, gaf ooit de aanzet voor de carrière van goT.
Iamboree verscheen van 1972 tot ’82 in Knack en wordt, wellicht meer nog dan ‘Fideel de fluwelen ridder’ en lde latere tekenfilmserie ‘Jonas en de Wonderwinkel’, beschouwd als zijn topwerk. Daarom is het des te vreemder dat het nooit in boekvorm is verschenen.

Vandaag om 13 uur wordt het boek voorgesteld op Strip Turnhout. Toon Horsten spreekt met Timmermans en Durnez over Iamboree. De toegang is gratis.
Van 15 tot 16 uur houden beiden in het Erfgoedhuis, het voormalig stadhuis op de Turnhoutse Grote Markt, een signeersessie. Ook daar is de toegang gratis. Strip Turnhout blijft toegankelijk tot zondag 29 januari.


Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio