De val van Marc Degryse

De val van Marc Degryse

Foto: © BELGA

De hooggespannen verwachtingen die Marc Degryse moest torsen, vanaf zijn eerste werkdag bij Club Brugge op 1 juli 2003, tot voorbije zondag werden nooit ingelost. De breuklijn van 'algemeen directeur' Antoine Vanhove naar sportleider Degryse was daarvoor te grillig en te abrupt.

Transfers

Waar hij voornamelijk op afgerekend wordt, zijn de transfers. Nauwelijks twee van de karrenvracht nieuwe spelers (zie verder) bleken een schot in de roos. Te veel transfers bevinden zich op de dunne lijn tussen 'verstandige investeringen' en 'verspilde centen', Degryse verdiende dan wel een pluim dat hij Javier Portillo van Real Madrid wist te huren, maar de Spaanse huurling bleek geen voltreffer en wettigde zijn vet salaris niet. Vele nieuwkomers onder Degryse waren dan ook onmiskenbare miskleunen.

Vertrekkers

Wat hem minstens evenzeer wordt aangewreven, is de vrijgave van jong Belgisch talent. Vooral het vertrek van Karel Geraerts naar Standard is achteraf bekeken onbegrijpelijk. Timmy Simons liep toen in de weg. Ook Hans Cornelis laten gaan om De Cock definitief als rechtsachter uit te spelen, was geen goede inschatting. Nicolas Lombaerts mocht ook gratis vertrekken. Let wel: Geraerts en Cornelis drongen nadat ze geen kansen kregen zelf ook aan op een transfer.

Contractverlengingen

De contractverlenging van Balaban kan je op twee manieren bekijken. Enerzijds is het logisch en de verdienste van Degryse dat Club zijn vlotst scorende spits behield. Feit is echter dat Balaban moeilijk te verkopen blijkt, gezien de geringe interesse in de Kroaat. Bovendien is het link om een speler die zichzelf soms naast of boven de groep waant, te houden. De Cock kreeg eind 2004 (op zijn 29ste) nog een riant contract tot 2009, vervolgens raakte hij geblesseerd en werd nooit meer de oude. De contractverlenging van Philippe Clement is wel een voltreffer.

Trainers

Jan Ceulemans was de keuze van de raad van bestuur. De trainerwissel Jan Ceulemans en René Verheyen voor Emilio Ferrera, door Degryse voorgedragen, bracht geen succes. Dat werd Degryse evenzeer verweten.

(kvu)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.