Buren protesteren tegen uitbreiding Hondapark

,,Red onze rust''

HAM - Na de uitval van de Hamse burgemeester Dirk De Vis tegen de mogelijke uitbreiding van het Hondamotorcrosspark in Olmen (onder meer op Limburgse bodem) voerden de buurtbewoners van Gerhees (Ham), Immert (Leopoldsburg) en Stotert (Olmen-Balen) actie aan het circuit.

Het provinciebestuur van Antwerpen is van plan het circuit aan de Grote Heideweg in de wijk Stotert in Olmen-Balen te weerhouden als één van de vier permanente omlopen in de provincie. Het ligt vlak aan de grens met de gemeenten Ham en Leopoldsburg. Bovendien wil het Antwerpse provinciebestuur toelating geven om de oppervlakte uit te breiden van zeven naar twintig hectaren, wil het meer gemotoriseerde sporttakken toelaten en ruimere openingsuren.

,,Dat nooit'', zegt woordvoerder Gust Caelen van het actiecomité Red de Rust, dat vorig jaar werd opgericht. Het comité verzamelde handtekeningen van tweehonderd gezinnen uit de buurt. Volgens hem zijn de buurt en de buurgemeenten nooit gehoord in deze zaak.

Dovemansgesprekken

,,Met deze plannen wordt waardevolle natuur- en landbouwgrond onttrokken en verdwijnen waardevolle bossen in Gerhees. Er is niet eens gezocht naar alternatieven, zoals industrieterreinen en gebieden langs autosnelwegen. Er wordt ook geen overleg gepleegd met de buren.''

Het comité krijgt de steun van de gemeentebesturen en milieuraden van Ham en Leopoldsburg en van het provinciebestuur van Limburg. Gust Caelen stelt, net als collega Marc Goossens, dat men al jaren probeert met de uitbater een oplossing te vinden, maar dat het telkens om dovemansgesprekken gaat.

,,Let wel, wij hebben nooit de sluiting van het circuit gevraagd. Wij hebben het Hondapark getolereerd (het is er al van 1974, nvdr) omdat we beseffen dat iedereen zijn sport moet kunnen beoefenen. Ondanks onze terechte klachten is er nooit op onze verzuchtingen ingegaan. Dat er nu nog een uitbreiding en een statuut van permanent circuit zou bijkomen, kunnen we in geen geval dulden. In de ruimtelijke structuurplannen staat duidelijk dat het een gebied is voor zachte recreatie. Als de vergunning van het circuit vervalt, mag die niet meer verlengd worden''.

Uitbater van het Hondapark Marc Dammen was niet bereikbaar voor commentaar. Naar verluidt is hij met vakantie in het buitenland.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio