Originele Star wars-trilogie

George Lucas herstelt

George Lucas herstelt

Zoek de verschillen: Han Solo schiet eerst (1977), Han Solo wordt beschoten (2004).

Hij zou het nooit doen, zwoer hij. Volgende week doet hij het toch. George Lucas brengt de oorspronkelijke Star wars-films - zoals ze lang, lang geleden in de cinema te zien waren - uit op dvd. Zonder extra scènes, zonder opgekuiste effecten.

Alsof de paus een knieval doet voor de orthodoxe christenen binnen de Kerk. Daarop lijkt deze zet van George Lucas, schepper en profeet van het Star wars -universum. De vergelijking is niet eens zo gek. Je moet maar een blik op één van de duizenden fansites werpen om te beseffen tot wat voor een religie de hele Star wars -franchise is uitgegroeid.

Net als elke godsdienst kan je de Star wars- fans opdelen in progressievelingen en fundamentalisten. Lucas zelf zit in het eerste kamp. Hij poetste de oude trilogie digitaal op, maakte een compleet nieuwe filmtrilogie en zet nu een tv-serie in de steigers. Die zal de brug slaan tussen episodes III ( Revenge of the Sith uit 2003) en IV ( A new hope uit 1977) en ondermeer tonen hoe de vreeswekkende Death Star wordt gebouwd. ,,Als het aan mij ligt, wordt het een volwassen serie, een soort Deadwood in de ruimte'', liet Lucas' rechterhand Rick McCallum al weten aan de volgelingen.

De pilaarbijtende fundi's hebben het niet zo voor de scènes en speciale effecten die in 1997 toegevoegd werden tijdens de restauratie van hun ruimtebijbel, de drie oorspronkelijke films uit 1977-1983. Dat Lucas de beeld- en geluidskwaliteit verbetert, tot daar - op www.starwars.com vind je overigens honderden beeld-voor-beeldvergelijkingen - maar andere 'kinderachtige' revisies zijn er te veel aan. Lucas knoeit met onze jeugdherinnering, preken de nostalgici, en hij moet de 'zuivere' versies op dvd uitbrengen.

Wat hij nu dus doet, weliswaar alleen als tijdelijke bonus-dvd bij de 'verknoeide' versies.

Wettige zelfverdediging

De discussie tussen Star wars -fundi's en revisionisten neemt voor buitenstaanders nogal lachwekkende proporties aan. Het onbetwiste hoogtepunt is het credo ,,Han schiet het eerst.'' Dat draait om de caféscène in A new hope die Han Solo (Harrison Ford) introduceert. Han wordt bedreigd door premiejager Greedo en schiet hem vanonder het tafelblad in koelen bloede dood. In de door Lucas gereviseerde versie lost Greedo echter het eerste schot (en hij mist), waardoor Han plots handelt uit wettige zelfverdediging. Dat doet afbreuk aan het wispelturige en rebelse karakter van Han, vinden de fundi's. Het doet te vroeg vermoeden dat in de onbetrouwbare, egocentrische smokkelaar toch een rechtschapen held schuilt. Daardoor is het ook geen verrassing meer als Han te elfder ure opdaagt om de Death Star te helpen vernietigen.

De afgescheurde geloofsgemeenschap van Han Shot First bouwde websites, liet T-shirts drukken, organiseerde petities en gaf zijn naam aan minstens twee rockgroepen. Vanaf woensdag worden ze het zwijgen opgelegd. Want dan schiet Han weer als eerste. Profeet Lucas heeft hun gebeden verhoord.

De drie aparte dubbel-dvd's met de originele én herziene versies van de Star wars -films zijn (voorlopig) slechts van 13 september tot 31 december te koop.

WIN! Lucasfilm en 20th Century Fox geven vijf pakketten van drie dvd's weg aan onze lezers. Surf naar www.nieuwsblad.be/win en www.hetvolk.be/win om kans te maken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees