Driekwart dertigers kampt met midlifecrisis

Driekwart van de hogeropgeleiden tussen de 25 en 35 jaar heeft last van een dertigersdip. Als je in die fase zit, kun je maar beter man zijn, want vrouwen hebben het nog zwaarder, zegt psychologe Nienke Wijnants.

De Nederlandse psychologe besluit uit haar onderzoek dat ze echt bestaan: de dertigers met een midlifecrisis. Nienke Wijnants wijt het dertigersdilemma aan een combinatie van stress door te veel keuzemogelijkheden, stress door het streven naar perfectie en het worstelen met levensvragen.

Rond je dertigste kom je voor de grootste keuzes van het leven te staan, zegt de onderzoekster: een carrière, huis, levenspartner en kinderen. Op alle dilemma's moet het volmaakte antwoord gevonden worden. En het idee dat dertigers alles tegelijk moeten kunnen, is hardnekkig.

Vrouwen hebben duidelijk nog meer last van de dertigersdip dan mannen. Boosdoener is de biologische klok. Vrouwen staan voor de grote vraag: wil ik wel of geen kinderen en zo ja, wanneer? Bovendien zijn vrouwen neurotischer van aard, waardoor ze meer geneigd zijn tot piekeren en twijfelen.

Oplossing voor de dip is volgens Wijnants: authenticiteit. Daar zou het veel dertigers aan ontbreken, ze hebben geen duidelijk beeld van wie ze zijn en wat bij ze past.

Een flinke dosis zelfkennis is onmisbaar, zodat je daarnaar kan leven en makkelijker keuzes kan maken.

(red)

Corrigeer