Eén week kant en klaar eten: viermaal meer zout binnen


Ons eten zit boordevol zout en we hebben het niet eens door. Want wie leest nu in detail de ingrediëntenlijst door vooraleer een hap te nemen? Een jong koppel dat een week lang alleen maar bereide gerechten at, zag zijn zoutgehalte zich vermenigvuldigen.
Twee gezonde, slanke studenten hebben voor het Nederlandse consumentenprogramma
Kassa
de test gedaan. Kaj en Lisa hebben een week lang alleen maar kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen, beleg en brood gegeten. Voor ze hun boodschappen in de kast legden, gingen ze bij de Universiteit van Groningen langs om met een urinetest het zoutgehalte in hun lichaam te meten.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om niet meer dan zes gram zout op te nemen. Kajs zoutgehalte zat perfect op die norm en Lisa had zelfs maar drie gram zout in de urine.
Toen de week van hun nieuwe dieet voorbij was, trokken ze opnieuw naar de universiteit voor dezelfde urinetest. 'We voelen ons niet anders', zeiden Lisa en Kaj nog voor ze vertrokken. Maar de resultaten waren schrikwekkend. In die ene week was het zoutgehalte in hun lichaam bijna verviervoudigd. Bij Lisa wees het onderzoek een zoutgehalte van twaalf gram uit, Kaj piekte zelfs op twintig gram.
'Dit is een tijdbom', waarschuwde de onderzoekende nierarts Gerjan Navis. 'Gelukkig zijn jullie nog jong en gezond. Dit experiment heeft nog geen blijvende schade aangericht. Maar als jullie dit dieet dertig jaar zouden volhouden, dan ziet het er niet goed uit voor jullie.'
Het probleem is dat niet alleen evidente snacks als chips en borrelnootjes boordevol zout zitten. Zout zit zelfs verborgen in producten die helemaal niet zout smaken, zoals ontbijtgranen, koekjes en brood. Op die manier halen we volgens het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan van het ministerie van Volksgezondheid 75 procent van onze dagelijkse zoutinname uit voeding die we kopen of buitenshuis eten.
Bovendien zetten niet alle fabrikanten het zoutgehalte op hun verpakking. Of ze vermelden alleen het natriumgehalte, dat verantwoordelijk is voor de gezondheidsproblemen. Dat getal moet een consument dan nog eens zelf met de factor 2,5 vermenigvuldigen om het zoutgehalte te kennen. Alles samen is het dus helemaal niet evident om de eigen zoutinname onder controle te krijgen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de Belgen gemiddeld twaalf gram zout per dag verorberen, dubbel zoveel dus als toegestaan. Te veel zout wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten, wat de belangrijkste doodsoorzaak is in ons land. Jaarlijks sterven 38.000 Belgen aan cardiovasculaire aandoeningen.
Hoofdpunten
Vriendin van Pieter (36) in tranen na dodelijk ongeval op E40: “We wilden dolgraag samen kindjes”
Geen Alberto en Van Leemhuyzen in kerstshow van Samson & Marie: “Ik heb dat als een beetje zuur ervaren”
Nu ook tweede leerkracht aangehouden in middelbare school in Blankenberge: “Verdacht van aanzetten tot ontucht en grooming”
In zijn laatste weken trok hij van ster naar ster: Yorick (48) overlijdt na laatste grote culinaire roadtrip
Beste van Plus
Billie Eilish kan van zich afbijten als de beste: de meest memorabele reacties tegen haters op een rij
Visser haalt gouden vis uit het water: “Zal duizenden euro’s opleveren”
Belg in Duitse ‘Boer zkt. Vrouw’ zorgt voor commotie: “Verkeerde programma”
Dochter van Bruce Willis openhartig over zijn ziekte: “Ik dacht eerst dat hij geen interesse meer in mij had”