Politie geeft geheimen prijs

Politie geeft geheimen prijs

Ludo Peeters en Staf Peelaers tonen de wapens. Foto: © JEF COLLAER

AARSCHOT - De politie die een anonieme wagen laat zien en een omstreden wapen. Dat moet opendeurdag zijn. Het Aarschotse korps koos ervoor om de bezoekers met zo veel mogelijk aspecten te laten kennismaken.

Voor het eerst sinds de politie de nieuwe gebouwen in de Demervallei betrok, meer dan zes jaar geleden, kon het publiek een kijkje komen nemen achter de schermen. Zelfs de anonieme wagen werd te kijk gesteld.

Commissaris Hans Geyskens legt ons uit dat een opendeur eerder niet kon omwille van de omvorming tot de eenheidspolitie. ,,We laten de bezoekers kennismaken met de verschillende activiteiten van ons korps. Van slachtofferbejegening tot drugspreventie en de wijkdiensten. En wie als brave burger eens vingerafdrukken wil laten nemen, een politiefoto van zichzelf wil zien of een ritje met de combi wil maken, komt aan zijn trekken. Een ademtest vormt evenmin een probleem. Tenminste als je niet positief test,'' legt verantwoordelijke Geyskens uit.

Aarschot toont in de afdeling recherche ook de confrontatiespiegel. Want het ontbreken ervan zorgde voor een rel toen een getuige met een kap over het hoofd iemand diende te identificeren.

Bij het wagenpark van de Aarschotse politie stak één wagen er bovenuit. De nieuwe combi, de eerste voor Aarschot met de kleuren van de ééngemaakte politie. En dan waren er nog de demonstraties met drugshonden, de curvometer, de reactietest en de tuimelwagen.

Heel wat belangstelling was er ook voor de wapens van de politie. De monitoren Ludo Peeters en Staf Peelaers kregen heel wat vragen over de tentoongestelde vuurwapens. ,,Ons korps beschikt door omstandigheden over een P92, een controversieel wapen dat door Binnenlandse Zaken uiteindelijk voorbehouden werd voor de speciale eenheden omwille van zijn uitzonderlijke vuurkracht. Maar er zijn heel wat krachtigere wapens in de handel beschikbaar, zodat het gevaar van de P90 ons wat overroepen lijkt,'' verduidelijken de monitoren.

Het is zeker nodig dat politiemensen geregeld leren omgaan met wapens, want de politie van Aarschot was dit jaar al twee keer betrokken bij schietincidenten.

(GGH)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio