Honorarium bedraagt 625euro tegen 5.000 in Antwerpen

Erwin Mortier wordt nieuwe stadsdichter

GENT - Erwin Mortier wordt de nieuwe Gentse stadsdichter. De 39-jarige Mortier is vooral bekend als prozaschrijver, maar ontving in 2002 van Poetry International Rotterdam de Cees Buddingh'prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut met zijn bundel Vergeten Licht. In het najaar verschijnt zijn tweede bundel. Het stadsdichterschap loopt twee jaar.

De stad Gent was de eerste Vlaamse stad om met een stadsdichter uit te pakken. Het was gemeenteraadslid Tom Balthazar die begin 2002 de idee lanceerde. Gemeenteraadslid Koen Crucke drong aan dat er ook een stadscomponist kwam. Daarom besloot het stadsbestuur het ene jaar een stadsdichter en het andere een stadcomponist aan te stellen. Het Gentse idee kreeg daarna in diverse steden navolging. Antwerpen wist zich met Tom Lanoye en de polemiek over diens opvolger Ramsey Nasr wel veel meer in de kijker te werken.

Gent stelde in 2003 Roel Richelieu Van Londersele als stadsdichter aan. Het stadsbestuur had Willy Tibergien, poëziekenner en directeur van het Poëziecentrum, advies gevraagd. Tibergien maakte een studieronde en liet zijn oog op Stefan Hertmans vallen. Maar Hertmans woonde toen niet meer in Gent en had het razend druk.

Van Londersele gooide zich met overgave op zijn taak. Voor het geld, 625 euro, moest hij het niet doen. Maar hij schreef wel acht gedichten, meer dan de gevraagde vijf. Hij maakte zijn rol waar, maar stelde dat hij in een jaar zijn potentieel niet helemaal had kunnen verwezenlijken. Schepen van Cultuur Sas van Rouveroij (VLD) was niet ongevoelig voor zijn argumenten en besloot, gesteund door de gemeenteraadscommissie de termijn te verdubbelen. In 2004 werd Peter Vermeersch de eerste stadscomponist. Zijn opdracht liep net af.

Van dichtbij

Voor de opvolger van Van Londersele vroeg de stad weer advies aan Willy Tibergien. Hij polste Stefan Hertmans nog eens, maar Hertmans vindt dat een stadsdichter het stadsleven van dichtbij moet volgen. Na een consultatieronde van kenners kwam Erwin Mortier uit de bus. Het honorarium van 625 euro verandert niet. In Antwerpen betalen ze de stadsdichter 5.000 euro.

Erwin Mortier wordt beschouwd als een van de grote talenten in het Nederlands taalgebied. De kunsthistoricus was tot 1999 verbonden, als wetenschappelijk medewerker, aan het museum Dr. Guislain. In 1999 koos hij volop voor het schrijverschap. Dat was het jaar waarin zijn debuutroman Marcel verscheen. Een roman die werd bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gerard Walsschapprijs. Het jaar daarna, met Mijn Tweede Huid, steeg zijn ster nog meer. Hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil.

In dat jaar verscheen ook de roman Sluitertijd, die genomineerd werd voor de Ako-literatuurprijs. Hij publiceerde ook een essaybundel Pleidooi voor de zonde alsook de novelle Alle dagen samen.

Mortier publiceert ook vaak in binnen- en buitenlandse bladen. Zijn poëzie werd al eens omschreven als ,,gewone, mooie allemensenpoëzie.'' Zijn partner is radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio