Harry Hitler schokt Groot-Brittannië

Harry Hitler schokt Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië wordt met afgrijzen en ongeloof gereageerd op foto's van prins Harry, die gisteren in The Sun werden gepubliceerd. Daarop is Harry te zien in nazi-uniform. De prins heeft zich intussen geëxcuseerd, maar het is de vraag of dit de storm zal doen luwen.

,,Harry de Nazi'' en ,,Hitlerjeugd'': de redacteurs die de koppen verzinnen voor de Britse tabloid The Sun staan niet meteen bekend om hun subtiliteit. Maar dit keer was het vooral de foto naast het artikel die schokte: prins Harry (20), zoon van Charles en Diana en derde in lijn voor de troonopvolging, die staat te keuvelen met een paar vrienden, sigaret losjes in de ene, glas in de andere hand. De prins heeft zich verkleed als nazi: hij draagt een bruin hemd en bruine broek, en een rode armband met daarop het hakenkruis.

Het verjaardagsfeestje, georganiseerd door een vriend van prins Harry, had als thema de kolonies. William, Harry's oudere broer, had een luipaardkostuum aangetrokken. ,,We dachten dat Harry als David Livingstone zou opdagen, met een safaripak en een tropenhelm of zo'', vertelt een getuige. ,,Maar toen hij binnenkwam, met zijn bruine uniform en zijn swastika, vielen alle gesprekken stil. Dacht hij nu echt dat de mensen het wel leuk zouden vinden als een lid van de koninklijke familie zich als nazi verkleedde?'' Harry merkte ogenschijnlijk niks van de commotie en ging vrolijk aan het fuiven.

De uitschuiver van prins Harry komt dubbel ongelegen omdat op 27 januari de bevrijding van het Auschwitz wordt herdacht. Koningin Elizabeth woont dan onder meer een receptie bij voor overlevenden van het uitroeiingskamp.

Kort nadat The Sun van de persen was gerold, kwam er al een verontschuldiging van prins Harry via het pr-bureau van het paleis. ,,Als ik iemand heb beledigd, dan spijt me dat. Het was een belabberde uniform-keuze'', was de droge mededeling. Niet genoeg, was de mening van verschillende joodse belangenorganisaties. Rabbi Marvin Hier van het Centrum Simon Wiesenthal vond dat Harry moet meegaan met de Britse delegatie die op 27 januari een bezoek brengt aan Auschwitz. ,,Dan ziet hij met eigen ogen wat het symbool waarmee hij stomweg liep te pronken, heeft aangericht.'' Het Paleis heeft intussen al laten weten dat daar geen sprake van kan zijn. ,,De prins heeft zijn excuses aangeboden omdat hij beseft dat hij een dwaasheid begaan heeft. Hij is niet van plan om nog meer te zeggen'', klinkt het.

Ongeschikt voor het leger

Ook uit politieke hoek krijgt Harry de wind van voren. Michael Howard, leider van de conservatieve partij en zelf joods, toonde zich ontgoocheld over de verkleedpartij van Harry. ,,Het zou gepast zijn mochten we uit zijn eigen mond vernemen hoe erg het hem spijt'', vindt Howard. Volgens Doug Henderson, voormalig minister van Defensie, bewijst dit ,,dat de prins niet geschikt is voor het leger''. Later dit jaar begint Harry zijn militaire opleiding aan de prestigieuze Sandhurst Academy. De reactie van premier Blair liet langer op zich wachten. Uiteindelijk hield hij het bij ,,Prins Harry heeft duidelijk gemaakt dat het hem erg spijt. Ik denk dat we de rest beter overlaten aan Buckingham Palace.

Het nazi-incident is niet de eerste uitschuiver van prins Harry, die bekendstaat als de rebel van de koninklijke familie. ,,Toen ik het nieuws hoorde, dacht ik: hier gaan we weer'', zegt Dickie Arbiter, voormalig persattaché van de koningin. Prins Harry kwam eerder in opspraak toen hij bekende dat hij op zijn zestiende cannabis had gerookt. Vorig jaar beweerde een lerares dat ze de prins had helpen frauderen met zijn examens. In oktober vorig jaar gaf hij een al te opdringerige fotograaf een oplawaai. Het Britse publiek toonde toen nog veel begrip voor Harry. Of ze dat nu ook zullen doen, is maar zeer de vraag. Temeer omdat er ongetwijfeld nog foto's zullen opduiken. The Sun roept mensen die op het feestje aanwezig waren, hun foto's op te sturen.

Corrigeer

MEER NIEUWS