Feministe Kristien Hemmerechts overtuigt leerlingen lyceum

Feministe Kristien Hemmerechts overtuigt leerlingen lyceum

Tijdens de gastles van Hemmerechts kwamen de klassieke onderwerpen aan bod zoals de rol van de vrouw in het huishouden. Foto: © YDS

DILBEEK - De bekende schrijfster Kristien Hemmerechts kwam donderdag naar het Regina Caelilyceum in Dilbeek om er te praten over feminisme. Dat gebeurde in het kader van het project Bekende Feministen voor de Klas.

Vooral bij jongeren leeft het idee dat feminisme passé is maar met dit project wil documentatiecentrum RoSa het weer sexy en hip maken. Daarom werden enkele bekende Vlamingen opgetrommeld die op hun manier het thema aansnijden.

Kristien Hemmerechts was meteen enthousiast. ,,Als kind van de jaren '50 én als vrouw heb ik veel te danken aan het feminisme'', zegt ze. De schrijfster betreurt wel dat feministes vandaag het imago meezeulen van ,,dikke, lelijke lesbiennes die geen man kunnen krijgen''.

Tijdens de gastles van Hemmerechts voor zowat 25 leerlingen van het vijfde jaar Latijn in het Dilbeekse lyceum, kwamen de klassieke onderwerpen aan bod zoals het glazen plafond in de bedrijfswereld en de rol van de vrouw in het huishouden. De studenten reageerden in het begin nogal afwachtend maar uiteindelijk kwam er toch een pittige discussie op gang.

,,We hadden verwacht dat Kristien Hemmerechts meer vanuit haar eigen ervaringen zou komen vertellen'', zegt Caroline, een van de leerlingen. ,,Door het onderwerp was het niet altijd makkelijk om voor je mening uit te komen.''

Medestudenten Basil en Sarah geven Caroline gelijk. ,,Bekende mensen laten vertellen was wel een goed idee. Je hebt toch sneller de neiging om te luisteren naar iemand die je kent.'' Of de jongens in de klas nu de huismannen van de toekomst worden en de meisjes topmanagers, dat valt nog te bezien. (CKD)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio