Topadvocaat in bed doodgeschoten

Echtgenote vermoordt Hein Diependaele en pleegt zelfmoord

Echtgenote vermoordt Hein Diependaele en pleegt zelfmoord

Foto: © BELGA

De bekende strafpleiter Hein Diependaele is gistermiddag dood gevonden in de slaapkamer van zijn huis in Sint-Lievens- Houtem. Hij is doodgeschoten door zijn vrouw, die nadien zelfmoord pleegde. Het paar zou zware relationele problemen gehad hebben.

Woensdag had Hein Diependaele (39) nog gepleit in de Brusselse rechtbank. Er leek niets aan de hand. Zijn partner, Marijke Moens, die ook advocate is en nauw samenwerkt met Diependaele, was woensdag niet in de rechtszaal, maar niemand zocht daar iets achter. Voor de buitenwereld had het paar een heel harmonieuze relatie.

De lijken van de twee advocaten werden gisteren bij hen thuis ontdekt. De moeder van Marijke Moens maakte zich zorgen omdat ze haar dochter niet kon bereiken. Toen ze gisteren niet binnen geraakte in de woning en de rolluiken daar gesloten bleven, verwittigde ze rond 13 uur de politie.

De lichamen van Hein Diependaele en zijn vrouw lagen in de slaapkamer van hun huis aan de Paardemarkt, in het centrum van Sint-Lievens-Houtem.

Geen afscheidsbrief

Alles wijst volgens het parket op een familiedrama. Marijke Moens zou eerst haar man met twee kogels hebben doodgeschoten. Hein Diependaele lag nog in bed en is waarschijnlijk verrast in zijn slaap. Nadien beroofde Marijke Moens zichzelf van het leven. Het pistool of de revolver waarmee de schoten gelost werden, lag nog in de slaapkamer. Het is niet duidelijk of het koppel dat wapen al lang in huis had.

Niemand in de buurt heeft schoten gehoord. Een lijkschouwing vandaag moet uitwijzen wanneer Diependaele gestorven is.

Het gerecht heeft nog geen idee over het motief voor de schietpartij. Er circuleren wel geruchten over zware echtelijke moeilijkheden bij het kinderloze koppel. ,,We hebben geen kristallen bol'', zegt de Oudenaardse procureur Herman Daens. ,,De onderzoekers vonden geen afscheidsbrief van de vrouw en hebben dus geen idee wat haar bezield heeft.''

Hein Diependaele en Marijke Moens werkten al enkele jaren als collega's nauw samen. Zij was lange tijd woordvoerster van CVP'er Karel Pinxten, toen die minister van Landbouw en KMO was. Nadien liet ze zich meeslepen door de passie voor het pleiten van haar partner en begon ze ook rechten te studeren. Twee jaar geleden legde ze de eed af als advocaat. Sindsdien werkten ze in hetzelfde kantoor in Brussel.

Ongeveer een jaar geleden verhuisden ze van Zottegem, waar Diependaele nog in de gemeenteraad heeft gezeten, naar Sint-Lievens-Houtem. Ze renoveerden er een grote woning in het centrum. Daar speelde het drama zich gisteren af.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees