Minister Laurette Onkelinx (PS) stemt in met controversieel proefproject:

'Laat uw xtc en cocaïne gratis testen'

'Laat uw xtc en cocaïne gratis testen'

Partydrugs zijn steeds vaker van erbarmelijke kwaliteit. Een avondje fuiven kan zo faliekant aflopen. Foto: © VUM

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil dat drugsgebruikers de kwaliteit van hun cocaïne, xtc of cannabis kunnen laten testen. Steeds meer gebruikers belanden immers met een drugsvergiftiging in het ziekenhuis.

De kwaliteit van de drugs in ons land, is er de laatste jaren alleen maar op achteruit gegaan. Zo erg zelfs dat het aantal slachtoffers elk jaar toeneemt. De cijfers laten weinig aan de verbeelding over: in 2006 werden liefst 324 gebruikers in het ziekenhuis opgenomen met een drugsintoxicatie. In 2005 waren er dat 'nog maar' 304, in 2004 zelfs 'amper' 227. Er vielen toen ook 44 doden.

Specialisten zijn het er volmondig over eens: de toestand is zorgwekkend. Intussen hebben zowel overheid als hulpverleners al oren naar één van de meest controversiële voorstellen op het vlak van drugsbeleid: het invoeren van een kwaliteitstest voor partydrugs. De plannen liggen al klaar, minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) knikt instemmend. Onkelinx noemt zich een 'groot voorstander' van het proefproject en zal het voorstel binnen twee weken verdedigen tijdens een speciale vergadering. 'Er zijn gewoon te veel problemen met de samenstelling van sommige drugs', aldus Onkelinx.

Negen hulpverleningscentra, verspreid over heel Vlaanderen, staan intussen klaar om de eerste drugstests uit te voeren. Het opzet van het proefproject is simpel: de drugsgebruiker geeft zijn pillen af aan de dokter van dienst, die ze op zijn beurt doorstuurt naar een labo. Niet veel later weet de gebruiker of de troep die hij slikt veilig is of niet.

'Natuurlijk is niet gebruiken nog beter', zegt Marijs Geirnaert, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD). 'Maar als je het toch niet honderd procent kan vermijden, kan je beter aan schadebeperking doen.'

Het financiële plaatje is intussen al rond. Zowel het Wetenschappelijk Institutuut Volksgezondheid als het VAD en de betrokken hulpverleningscentra zullen voor de kosten opdraaien.

Rest enkel nog het juridische probleem: hoe kan je druggebruikers zomaar uitnodigen voor een testje, als het gebruik en bezit van drugs illegaal is? 'Geen probleem', zegt Geirnaert. 'Om juridisch ingedekt te zijn, moet de minister alleen maar de betrokken dokters de toestemming geven om een labotest voor te schrijven. Gebruikers kunnen hun spul dan laten testen, zonder dat ze het risico lopen opgepakt te worden.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees