President Poetin wil dat Russen meer kinderen krijgen

President Poetin wil dat Russen meer kinderen krijgen

Een kind schuift aan voor de voedselbedeling in Moskou. De gemiddelde baby die vandaag in Rusland wordt geboren, zal hoogstwaarschijnlijk niet zijn zestigste verjaardag halen. Foto: © EPA

De Russen moeten dringend meer kindjes maken, vindt president Vladimir Poetin, anders dreigt de daling van de bevolking catastrofale proporties aan te nemen. De president hoopt Russische ouders te verleiden met dubbel kindergeld voor een tweede baby.

Elk jaar daalt de Russische bevolking met 700.000 zielen. Dat komt niet alleen omdat de Russen minder kinderen krijgen, het is ook het gevolg van de stijgende sterftecijfers. De gemiddelde baby die vandaag in Rusland wordt geboren, zal hoogstwaarschijnlijk niet zijn zestigste verjaardag halen. De Russen betalen daarmee nog de tol van de catastrofale jaren negentig toen de levensstandaard een duik nam en de armoede zienderogen steeg.

Vandaag gaat het dankzij het olie- en gasgeld stukken beter, en Poetins onderdanen durven weer geloven in de toekomst. De jongste jaren is het aantal Russen dat in armoede leeft zelfs gehalveerd. Maar daar staat tegenover dat in de meeste gebieden in het land nog altijd meer mensen sterven dan er geboren worden. Gezinnen met meer dan twee kinderen blijven bovendien een hoge uitzondering, zodat de bevolking nog altijd snel afneemt.

Kindergeld

Ook president Poetin maakt zich zorgen. Gisteren, in zijn jaarlijkse toespraak tot de natie, noemde hij de terugval van de bevolking zelfs de grootste bedreiging die Rusland vandaag het hoofd moet bieden. De president presenteerde in een tienjarenplan meteen de oplossing: geld. Hij gaf wel toe dat zorgen over huisvesting en onderwijs veel kandidaat-ouders tegenhoudt, maar hij denkt toch dat hij de geboortecijfers flink kan opkrikken met een maandelijkse toelage van 43 euro voor een eerste kind en het dubbele voor het tweede.

Over het opheffen van immigratiebeperkingen repte Poetin met geen woord. In het verleden hebben regeringsleden al voorstellen gelanceerd om via immigratie de daling van de arbeidsbevolking te keren. Maar zoiets ligt bijzonder gevoelig in Rusland. Vorige week nog publiceerde Amnesty International een alarmerend rapport over het groeiend geweld tegen vreemdelingen in Rusland.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees