Oorlogstuig veroorzaakt opnieuw opschudding

Granaat legt verkeer E314 stil

Granaat legt verkeer E314 stil

Foto: © JOHAN VAN CUTSEM

WILSELE - De politie legde gisterochtend alle verkeer stil op de E314 ter hoogte van Wilsele. Arbeiders van de firma Betonac waren om 8.45uur bij graafwerken op een Engelse artilleriebom gestoten. Het tuig stond op scherp. Ontmijningsdienst Dovo bracht de granaat om 11.10uur tot ontploffing. Het is de derde bom in korte tijd die in het Leuvense wordt gevonden.

De politie zette gisterochtend meteen de grove middelen in en sloot de Aarschotsesteenweg hermetisch af. Een tijdlang werd ook alle treinverkeer ter hoogte van Ecowerf en het verkeer op de E314 stilgelegd. De ontmijningsdienst van het leger, Dovo, kon de bom zonder problemen van op afstand tot ontploffing brengen.

,,Uiterst gevaarlijk tuig'', menen adjudant Jean Dupont en korporaal-chef Rudy Roels van Dovo. ,,Het ding stond op scherp en dan valt het niet te onderschatten. Het kon elk moment ontploffen. Als dat gebeurd zou zijn, waren er zeker slachtoffers gevallen. Zo'n bom verspreidt stukken metaal met een doorsnede van tien centimeter tegen driehonderd meter per seconde.''

Gelanceerd in 1940

De artilleriebom is van Engelse makelij. Vermoedelijk is ze gelanceerd bij gevechten in 1940. ,,We vinden in België elk jaar nog 250 ton aan munitie per jaar, afkomstig van de twee wereldoorlogen'', vertelt adjudant Dupont. ,,Tien procent van de afgeschoten en gedropte bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog is niet ontploft. Heel België ligt nog vol.'' Toch is het volgens de expert louter toeval dat er drie bommen in korte tijd in de omgeving van Leuven uit de grond werden gehaald. De meeste springtuigen worden gevonden in Ieper en Bastogne.

Op 26 januari troffen arbeiders een zware vliegtuigbom uit WOII aan bij graafwerken aan 's Herenwegveld in Herent. De wijk met 230 woningen werd ontruimd. Op 24 april veroorzaakte opnieuw een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog opschudding in Wilsele. Het gevaarte lag in de Ferdinand Perdieusstraat. Onmiddellijk werden de bewoners van de huizen in een straal van tweehonderd meter geëvacueerd. Ook toen werd het autoverkeer op de E314 en het treinverkeer stilgelegd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio