Anderstaligen leren Nederlands dankzij unieke mix van musical en theater

,,Muziek kan iedereen proeven''

HEVERLEE - Spelenderwijs een taal leren, het lijkt een voorrecht voor kinderen maar ook aan de KU Leuven krijgen volwassenen het Nederlands beter onder de knie dankzij een spreekwoordelijke reis door de wereld. Dat bewezen de docenten van het Instituut voor Levende Talen gisteren met een mix van theater en musical in zaal Lerkeveld in Heverlee.

Taal is net zoals de mens altijd in beweging. Anno 2006 is het aantal mensen dat Nederlands wil of moet leren dan ook groot, maar hoe leer je anderstaligen een taal die niet zelden als moeilijk wordt omschreven?

Enkele docenten van het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven namen een duik in hun kindertijd en kwamen aandraven met muziektheater.

Gisteren stonden de cursisten voor de eerste keer op het podium in zaal Lerkeveld in Heverlee met de voorstelling De wereld, enkele reis .

Mensen uit de hele wereld

,,Dankzij muziek en theater leer je sneller een nieuwe taal. Met dat basisidee in ons achterhoofd maakten we een musical die gebaseerd is op de duizend meest frequente Nederlandse woorden. Concreet gaat het over een sterjournalist en een populaire muziekband die samen de wereld intrekken op zoek naar harmonie in de muziek en in hun leven. Inspiratie dankzij andere culturen met als doel Nederlands leren'', legt docente Annemie Decavele uit.

De musical is eigenlijk een vervolg op de muziekavond die het Centrum voor Levende Talen in het verleden al organiseerde voor anderstaligen. ,,Muziek kan iedereen proeven. Het is een zeer toegankelijke manier om een andere taal te leren. We geven les aan mensen uit de hele wereld: Irakezen, Chinezen, Iranezen, Russen, Afrikanen. Meestal zijn de cursisten verbonden aan de universiteit maar soms komen ook vluchtelingen en mensen die getrouwd zijn met een Belg de lessen volgen. Voor mensen die een inburgeringstraject volgen, is de cursus gratis'', aldus Annemie Decavele.

Het unieke muzikale project van het CLT kan overigens op heel wat belangstelling rekenen. Gisteren kwamen zo'n dertigtal taaldocenten uit het hele land de voorstelling bekijken om er hun lessen uit te trekken. Nu de geslaagde try-out achter de rug is, kijken de anderstaligen en hun docenten al uit naar het najaar. ,,In november spelen we vier voorstellingen in de rand van Brussel'', besluit Decavele enthousiast. Wie meer informatie wil over de musical voor anderstaligen kan surfen naar www.klapsalon.be. Ook op de website van het CLT, www.kuleuven.ac.be/ilt, kan u informatie bekomen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio