Warenhuis ook vandaag dicht

Personeel Carrefour vecht ontslagen aan

SINT-AGATHA-BERCHEM/ DROGENBOS - De werknemers van de filialen van winkelketen Carrefour in Drogenbos en Sint-Agatha-Berchem legden gisteren het werk neer. Ze eisen meer respect van de directies en klagen enkele recente ontslagen aan. De staking gaat vandaag gewoon voort.

Aan het filiaal van de Carrefour in Sint-Agatha-Berchem stonden gisterochtend heel wat klanten voor een gesloten deur. De winkel bleef hele dag dicht want het personeel staakte. Aan de stakerpost aan de ingang stond niet veel volk om 10 uur in de voormiddag. In het nabijgelegen restaurant Lunchgarden vergaderden vakbonden en personeel over hun eisenpakket.

Onder hen ook de pas ontslagen manager Silvie Egerickx (39) uit Denderleeuw. Samen met een collega werd ze ontslagen omdat ze een zware fout zou hebben begaan. Het zijn die twee ontslagen die de aanzet vormden tot de algemene staking maar tussen de Franse directeur van het filiaal en zijn personeel boterde het volgens Egerickx al een tijdje niet meer.

,,Al meer dan een jaar zijn er spanningen'', vertelt de vrouw. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ik ontslagen ben omdat ik op vergaderingen durfde zeggen wat ik dacht. Ik heb hier vijftien jaar gewerkt. Wat me vooral stoort is de manier waarop ze me ontslaan. Er is me onrecht aangedaan. Ik hoop dat ze me op een correcte manier uitbetalen.''

Positieve manier

De zware fout waar Silvie Egerickx en haar collega van beticht worden, is het vervalsen van de vervaldata. ,,Mijn collega zou zijn betrapt en ik ben verantwoordelijke dus had ik het moeten zien, zegt de directie. Toch vind ik mijn ontslag onterecht. Ook dat van mijn collega, trouwens.''

,,Deze staking komt niet zomaar uit de lucht vallen'', zegt Kristel Van Damme van de christelijke vakbond. ,,Hier zijn al verschillende werkonderbrekingen en verzoeningspogingen aan vooraf gegaan. Volgens onze gegevens is het vervalsen van vervaldata geen correcte beschuldiging. We eisen dat de twee ontslagen personen terug in dienst worden genomen en dat directie en personeel op een respectvolle en positieve manier met elkaar kunnen omgaan.''

De vakbonden klagen ook aan dat de Nederlandstalige personeelsleden niet in hun eigen taal bij de directie terecht kunnen omdat de directeur uit Frankrijk komt. Ze hopen ook dat de nationale directie van Carrefour na hun actie de ernst van het probleem zal inzien.

Grondige bewijzen

Ook in de Carrefour van Drogenbos is een hele dag gestaakt. ,,Daar heeft het personeel problemen gehad met zijn directeur. Minder erg maar er is ook een werknemer ontslagen. Op de textielafdeling dit keer. Van vervalste vervaldata was dusgeen sprake'', zegt Van Damme.

De nationale directie van Carrefour zegt niet van plan te zijn de werknemers van het filiaal in Sint-Agatha-Berchem weer aan te nemen. ,,We hebben grondige bewijzen van het feit dat er wel degelijk data zijn vervalst'', zegt woordvoerster Geneviève Bruynseels.

,,Daaruit spreekt een gebrek aan trouw ten opzichte van ons en een gebrek van respect ten opzichte van de klant. Spelen met de volksgezondheid kan volgens ons niet door de beugel.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio