Stem 21 ,,herdenkt" strijd voor behoud OCMW-bejaardenhuis

,,Er is nood aan een nieuw rusthuis''

WINGENE - Twee jaar nadat het OCMW-rusthuis Sint-Amand in Wingene met sluiting was bedreigd, kwamen actievoerders en sympathisanten bijeen om de gewonnen strijd te herdenken. Van die gelegenheid maakte oppositiepartij Stem 21 gebruik om de idee voor een nieuw rusthuis te lanceren.

Twee jaar geleden woedde een maandenlange strijd om het behoud van het OCMW-rusthuis Sint-Amand. Het welles-nietes spelletje werd gestreden op het scherp van de snee. Het ging zover dat er zelfs een regeringscommissaris aan te pas kwam.

Op 7 mei 2004 oordeelde het hof van beroep in Gent dat het rusthuis uiteindelijk moest open blijven.

,,We hadden een harde strijd gewonnen, maar dat was meteen ook het sein om te werken aan de heropbouw. Op vandaag kunnen en moeten we fier zijn dat we in onze opzet slaagden. Het rusthuis draait op volle toeren en het personeelsbestand kon worden gehandhaafd'', verduidelijkt Martine Devisscher van Stem 21.

Nieuw OCMW-rusthuis

Het huidige gebouw kan nog moeilijk up-to-date worden genoemd. De normen qua dienstverlening, hygiëne en kwaliteit in het algemeen, worden hoe langer hoe strenger en daar kan niemand blind voor blijven.

,,Omdat alle pogingen om samen met het gemeentebestuurde een oplossing te vinden op niets uitdraaien, zijn we voorstander om een gloednieuw rusthuis te bouwen. De site biedt genoeg mogelijkheden en de combinatie met de dienstverlening van de serviceflats van De Schakel kan gewoon verder gezet worden'', zegt Martine Devisscher, die zich als spreekbuis van de actievoerders profileerde destijds.

Volgens Stem 21 draait het rusthuis op een capaciteit van 42 bedden en dat is momenteel zowat het maximum. Sint-Amand is echter vergund voor 54 plaatsen. Er zou een wachtlijst zijn van 30 personen, waaronder 15 Wingenaars. Dat alleen al duidt op de hoge nood van een nieuw rusthuis, aldus de actievoerders.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio