Europees project in Instituut de Pélichy

Leerlingen krijgen lessen in vreemde taal

IZEGEM - Enkele vijfde klassen van het Instituut de Pélichy krijgen een aantal lessen in een andere taal. Dit experiment moet er voor zorgen dat de talenkennis, in het bijzonder de specifieke vaktaal, grondig wordt verruimd. Deze manier van lesgeven is meteen een primeur voor Vlaanderen in het secundair onderwijs.

Drijvende kracht achter dit unieke experiment is lerares Frans, Hilde Michels. Via Language on the Move, een contactseminarie in Slovakijke, kwam Hilde met de idee om mee te werken aan dit unieke initiatief. Het maakt deel uit van het Europees Comeniusproject. Opzet is om de leerlingen een aantal lessen te geven in een andere taal dan hun moedertaal.

,,Een gedroomde manier om de talenkennis grondig bij te schaven", vindt de initiatiefneemster. Frans leek de meest geschikte taal om mee te experimenteren. Later komt ook Engels aan bod. ,,Het is helemaal niet eenvoudig en nog minder evident. Voor die bepaalde lessen staan we met twee leerkrachten in de klas: één vakleraar en één taalleraar. Als lerares Frans ben ik niet genoeg onderlegd in economie en andersom geldt dit ook. Dus ook voor de leerkrachten vraagt dit project een aanpassing. Het is heus wel veel meer dan een simpele vertaalles ."

Enthousiast onthaald

Voor zowel leraren als leerlingen was het proefproject een stap in het onbekende. Intussen is een werkgroep van 10 leerkrachten gevormd en zijn de leerlingen dolenthousiast.

,,Op deze manier leren we constant denken in het Frans en dat komt een vlot taalgebruik ten goede'', vertelt Michelle Defraeye van het vijfde jaar boekhouden en informatica.

Ook Mirzo Amogan uit Oostrozebeke beseft dat dit project alleen maar voordelen biedt. ,,Ons Frans gaat er met rasse schreden op vooruit en intussen kennen we heel veel nieuwe woorden, zinnen en termen, die we in ons beroepsleven vaak zullen nodig hebben.''

Het project loopt drie jaar en zal dan geëvalueerd worden. Omdat de Belgische taalwetgeving nogal een gevoelige materie is, wordt steeds weer gesproken over een experiment. Veel meer uitbreiding zit er hoogstwaarschijnlijk niet in.

Zaterdag staat in Padua een projectmeeting op het programma waar de deelnemende landen hun ervaringen zullen vertellen en het hele project grondig evalueren.

,,Hamvraag is of je nu moet quoteren op de taal of op de inhoud van de les. Daar zijn we nog niet echt uit."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio