Scholen en werkgevers zetten social profit-sector in de kijker

,,Onmiddellijk werk en jobgarantie tot 2050''

,,Onmiddellijk werk  en jobgarantie tot 2050''

In juli starten in het AZ Damiaan 35 pas afgestudeerde verpleegkundigen. Foto: © veo

OOSTENDE - Vrijdag 12 mei is het de Internationale Dag voor Verpleegkunde. ,,De ideale gelegenheid om de voordelen van een job binnen de gezondheidssector in de kijker te zetten'', vinden de ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen en scholen in Oostende. ,,De instroom moet voldoende groot blijven om te voldoen aan de grote zorgvraag de komende jaren.''Het initiatief om de social profit-sector bij jongeren te promoten, kwam van het Vesaliusinstituut in Oostende, maar de oproep tot een samenwerking kwam ook van het werkgeversveld. ,,Jaarlijks worden we geconfronteerd met de vraag naar nieuwe verpleegkundigen en verzorgers. Daarom hebben we besloten om samen te zitten met de werkgevers en zo een signaal te geven naar de jongeren toe'', legt Guy Ghysel, directeur van Vesalius Brugge-Oostende, uit.

De gezondheidssector is de grootste werkgever in de regio Oostende, onder meer door de toenemende vergrijzing. In april stonden 149 vacatures open. ,,Jongeren moeten nu een positief beeld krijgen van een job in de gezondheidssector'', vult initiatiefnemer Paul Cappelier, leraar aan het Vesaliusinstituut, aan. ,,De social profit-sector zal de komende jaren heel sterk groeien. De instroom moet voldoende groot blijven om tegemoet te komen aan deze grote vraag binnen de sector. In Oostende is er een ruim aanbod van negen opleidingen voorzien, zowel in het beroepssecundair, secundair als in de bacheloropleiding.''

Extra budget

,,We willen jongeren, maar ook inwoners en kansarmen aansporen om een beroep te zoeken binnen de gezondheidssector. Hier heb je onmiddellijk werk, en volgens een studie van professor Pacolet is er een jobgarantie tot 2050. Bovendien zijn ook de werkgevers zich bewust van de moeilijke instroom, waardoor er binnen hun instelling verscheidene initiatieven genomen worden naar de werknemers toe'', aldus nog Paul Cappelier.

De Vlaamse regering voorziet een bedrag van 275.400 euro om de jeugdwerkloosheid aan te pakken in gemeenten waar dit hoge cijfers haalt. De initiatiefnemers zullen de lokale politici aanspreken om dit budget de komende twee jaren te gebruiken als extra input voor de social profit-sector in Oostende.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio