Fietsroute verbindt Tour-museum met Centrum Ronde van Vlaanderen

Tour en Ronde hand in hand

Tour en Ronde hand in hand

Foto: © srd

OUDENAARDE/OEUDEGHIEN - Weinigen die zo door de wielersport gepassioneerd zijn als Lucien De Schepper, die jaren geleden Nederename ruilde voor het Waalse dorpje Oeudeghien bij Frasnes-lez-Anvaing, waar hij intussen zijn Musée du Tour de France heeft uitgebouwd. Zondag gaat nog één van zijn dromen in vervulling. Dan wordt zijn Tour-Ronde ingefietst, een toeristische fietsroute die zijn Tour-museum met het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde verbindt.

Wanneer Lucien De Schepper over de wielersport aan de praat geraakt, is het beslist geen sinecure om zijn spraakwaterval te onderbreken, laat staan te stoppen. Over elke foto of eender welk wielerattribuut in zijn volgepropt museum heeft hij wel een anekdote klaar. Ook over zijn jour de gloire , die maandag 6 juli 2004 toen een massa uitzinnige Vlamingen getuige was van de doortocht van de Tour-karavaan aan zijn museum, geraakt hij maar niet uitgepraat.

Hij mag dan al veel grootheden uit de wielerwereld over de vloer hebben gehad, toch had hij nog een onvervulde droom: een eigen fietsroute realiseren die de Vlaamse Ardennen en zijn regio Pays des Collines met elkaar verbindt. ,,Die droom gaat zondag eindelijk in vervulling'', lacht Lucien De Schepper de tanden bloot.

,,Ik ben overtuigd dat het traject zowel bij Vlamingen als Walen in de smaak zal vallen. Walen kennen de Vlaamse Ardennen alleen van de Ronde van Vlaanderen, terwijl de Vlamingen meestal niet verder dan D'Hoppe en de omgeving van Mont-de-l'Enclus kijken. Zijn korte en nijdige kuitenbijters typisch voor de Vlaamse Ardennen, dan zijn hellingen van anderhalve tot twee kilometer kenmerkend voor de bosrijke Pays des Collines.''

Verschillende lussen

Lucien De schepper doopte zijn fietsparcours Tour-Ronde , verwijzend naar de verbinding tussen zijn Tour-museum en het Centrum Ronde van Vlaanderen. ,,Met dit initiatief hoop ik tegelijkertijd de tegenvallende bezoekcijfers van het Ronde-museum in Oudenaarde een duwtje te kunnen geven. Het parcours van de Tour-Ronde wijkt wel helemaal af van de bekende en traditionele wegen van de Ronde van Vlaanderen."

,,De deelnemers kunnen kiezen uit trajecten van 56 kilometer, met daarin zes hellingen, of het parcours van 110 kilometer, met dertien hellingen. Vanaf mijn Tour-museum kan nog voor een kleinere lus van negentien kilometer naar het heksenmuseum in Ellezelles gekozen worden.''

Onder begeleiding van motorrijders zullen wielertoeristen van WTC Oud en Jong Sint-Maria-Oudenhove en Cyclo Club Antoing zondag de Tour-Ronde infietsen. Start om 9 uur aan het Musée du Tour de France, Rue de la Folie 25 in Oeudeghien. Wie wil meefietsen is best rond 8.30 uur aanwezig. De Tour-Ronde is permanent uitgepijld met blauw-witte bordjes.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio