Nederlandse bendes kweken cannabis bij Wase gezinnen

Wietplantages op zolder en in kelder

Wietplantages op zolder en in kelder

Speurders vonden in dit huis in Kieldrecht een professionele plantage met 1.200 planten. Foto: © Hendrik De Rycke

Kieldrecht - Nauwe samenwerking tussen de Nederlandse politie en de lokale politie van Beveren leidde gisteren alweer tot het ontmantelen van een cannabisplantage in het Waasland. Door de strenge wetgeving in Nederland schakelen daar de drugsbendes steeds meer Belgen in voor de kweek van wiet. Deze keer werden in een hoeve in Kieldrecht 1.200 planten ontdekt.

Almaar meer Wase gezinnen in de grensstreek met Nederland laten zich door Nederlandse drugsorganisaties overhalen om in hun huis een cannabisplantage op te zetten. ,,Deze trend zet zich al een tijdje door. Maar de Nederlandse recherche en de lokale politie van het Waasland slagen er op hun beurt ook steeds vaker in deze plantage op te rollen. De vangst in Kieldrecht is daarvan opnieuw een voorbeeld'', zegt de Dendermondse parketwoordvoerder Theo Byl.

In een alleenstaande hoeve midden de Wase polders aan de Molenstraat in Kieldrecht viel het drugteam van de Beverse politie gisterochtend bij het krieken van de dag binnen. Op de zolder van de hoeve waren pas 1.200 planten geoogst. In de kelder stonden er nog eens honderd in bloei. Het ging om een erg professionele plantage waarvan de versneden oogst werd opgehaald door Nederlandse drugskoeriers voor verkoop in Nederlandse coffeeshops.

De bewoners, Guido C.(38) en zijn vrouw Juliana H.(41), werden opgepakt. Het Dendermondse parket bracht het echtpaar voor de onderzoeksrechter en vroeg om hun aanhouding. Onderzoeksrechter Van Cauteren hield gisteravond uiteindelijk alleen Guido C. aan. Juliana H. werd onder strenge voorwaarden weer vrijgelaten. Het koppel hield aan de Molenstraat in Kieldrecht een hondenkwekerij, maar die was sinds enkele maanden nog slechts een dekmantel voor een kweek die veel meer opbracht dan die van huisdieren.

Winst terugbetalen

Toch dreigt de wietplantage het paar in Kieldrecht nu bijzonder zuur op te breken. ,,We hebben intussen een vermogensonderzoek bevolen. We gaan na hoeveel er in al die tijd aan de kweek is verdiend. Aan de rechtbank zullen we later vragen die winst verbeurd te verklaren'', aldus nog Theo Byl. Als de rechtbank op dat voorstel ingaat, moet het echtpaar dat geld terugbetalen aan de staat.

In enkele maanden is het al de zesde plantage die in het Waasland wordt opgerold. ,,Het telen van cannabis wordt in Nederland bijzonder streng vervolgd en gestraft. Het is de belangrijkste reden waarom veel Nederlandse drugsdealers met hun cannabisplantages naar ons land uitwijken, en de grensstreek met het Waasland is wat dat betreft handig terrein'', besluit de Dendermondse parketwoordvoerder.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio