Arbeidsrechtbanken blijven op huidige stek

SINT-NIKLAAS/ AALST - De Arbeidsrechtbanken in Sint-Niklaas en Aalst blijven op hun huidige stek. Recent was commotie ontstaan omdat er hardnekkige geruchten de ronde deden over een nakende fusie in Dendermonde. Ministers Peter Vanvelthoven (SP.A) en Laurette Onkelinx (PS) willen nu toch geen fusie doorvoeren.

Enkele jaren geleden verhuisde de rechtbank van koophandel al van Sint- Niklaas naar Dendermonde. Dat betekende dat heel wat Waaslanders zich verder moesten verplaatsen om hun juridische zaken te regelen. Het personeel dat moest mee verhuizen naar Dendermonde, bleek evenmin erg tevreden. Ze kwamen er terecht in gammele infrastructuur die helemaal niet aan de moderne eisen van een efficiënte administratie beantwoordde. Met de geruchten over een fusie van de Arbeidsrechtbanken van Aalst en Sint-Niklaas, die dan in Dendermonde zouden worden samengebracht, bestond de vrees dat hetzelfde zou gebeuren.,,Het voorstel is ingediend door de eerste voorzitter van het Arbeidshof'', wist minister Onkelinx. ,,Dat voorstel is vooral gebaseerd op praktische overwegingen. Volgens de rechterlijke overheid vermijdt het samenbrengen van de Arbeidsrechtbanken het nodeloos verspillen van arbeidstijd. Het personeel komt samen op een locatie in Dendermonde en dat is efficiënter qua tijdsgebruik. Het levert ook een kostenbesparing op naar personeel en gebouwen toe.''

Na rijp beraad komt het echter niet tot een fusie. Minister Vanvelthoven bracht burgemeester Freddy Willockx (SP.A) van Sint-Niklaas ervan op de hoogte dat minister Onkelinx en hijzelf na overleg van de fusie afzien. ,,De Arbeidsrechtbanken van Aalst en Sint-Niklaas blijven dus intact'', zegt burgemeester Willockx. ,,Beide ministers hebben blijkbaar geluisterd naar de protesten uit zowel Sint-Niklaas als Aalst. De socio-economische behoeften van onze regio's hebben het gehaald op louter administratieve efficiëntie.'' (SL)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio