Italiaan schenkt Sevilla eerste UEFA Cup na ware demonstratie

Maresca doet Middlesbrough dood

Maresca doet Middlesbrough dood

Sevilla mocht gisteren al pronken met de UEFA Cup, Barcelona kan het Spaanse feest woensdag compleet maken in de Champions League. Foto: © REUTERS

Sevilla heeft zijn eerste Europese beker beet. Dat heeft het vooral te danken aan de Italiaan Maresca, die in het tweede bedrijf van een wonderlijk toneel alle twijfels wegnam. Twee jaar nadat Valencia zegevierde, sluit Sevilla het UEFA Cup-jaar tegen een onmachtig Middlesbrough bijzonder waardig af.

Het Eindhovense Philipsstadion, de thuishaven van Timmy Simons en PSV, kleurde net als de hele binnenstad wit en rood. Eens op het veld onderscheidde vooral Sevilla zich. De favoriet trok meteen het laken naar zich toe. Een zoevend schot van rechtsachter Daniel Alves kon doelman Schwarzer evenwel niet bedreigen. De Australische goalie - zou bondscoach Guus Hiddink komen kijken zijn ?- raakte maar net speelklaar voor de finale nadat hij op 23 april uitgevallen was met een kaakbeenbreuk. Door zijn plastic masker zag Schwarzer in de aanvangsfase twee grondscherende voorzetten van Sevilla maar net langs de voor hem goeie kant van zijn paal verdwijnen.

De Spanjaarden, met een vijfde stek een volwaardige subtopper in de eigen Liga, waren de meerdere van de robuuste Britten dankzij hun technisch surplus in de kleine ruimte. Middlesbrough-middenvelder Rochemback had het echter niet zo begrepen op het draaiboek van de avond. De gewezen Braziliaan van Barcelona, die vorig jaar met Sporting Lissabon al een finale verloren zag gaan, joeg een vrijschop snoeihard op de vuisten van Palop. Met het enige Engelse wapenfeit voor rust werd duidelijk waarom Bro maar veertiende eindigde in de Premier League.

Spaans feestje

Dik 20 minuten later was het tijd voor wat samba. Daniel Alves -hij weer- verstuurde een voorzet naar zijn landgenoot Fabiano, die losgerukt van zijn waakhond knap de 0-1 binnenknikkerde.

De 25-jarige Fabiano, overgekomen van Porto, was een constante dreiging voor de Engelse defensie. In een vroeger stadium had de Braziliaan ook al het vonnis van Champions League-afvaller Lille geveld. De strijdkreet Vamos Campeon kreeg meteen meer lading.

Middlesbrough stelde na rust wat meer vechtlust tegenover het Spaanse meesterschap. Vloeiender werden de acties er evenwel niet op. Harde uithalen van Hasselbaink en Viduka ten spijt.

Arm Middlesbrough

Aan de overkant zorgde de Italiaan Maresca na een erg vlotte tegenprik voor de 0- 2. Niet veel later knalde Maresca na alweer een slecht ontzette voorzet de duidelijke 0-3-cijfers op de bordjes. Het vak Sevilla-fans zinderde bij zoveel verzorgde aanvalsdrang. Niet in het minst nadat invaller Kanouté de vierde in het mandje had gelegd.

En Middlesbrough? Dat kon coach Steve McClaren geen afscheidscadeau schenken. Na het komende WK gaat de Brit, die de voorbije vijf jaar 81 miljoen euro aan transfers realiseerde, aan de slag als Engels bondscoach.

In Sevilla koesteren ze nu hun UEFA Cup. Twee jaar nadat Valencia zegevierde, zal het feest er ongetwijfeld nog tot in de vroege uurtjes hebben geduurd. En dat mag na zo'n demonstratie.

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.